Londra respinge acuzațiile de tortură și rele tratamente aplicate prizonierilor în Irak

January 13, 2014

Potrivit AFP, Ministerul britanic al Apărării a apreciat duminică drept “inutilă” cererea de anchetă depusă la Curtea Penală Internaţională în legătură cu posibile crime de război comise de soldaţii britanici în Irak între 2003 şi 2008.

Reacția ministerului londonez vine ca urmare a faptului că un cabinet britanic de avocatură şi o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la Berlin au anunţat vineri că au depus o cerere comună la CPI. Ei au cerut “deschiderea unei anchete împotriva militarilor britanici de rang înalt, precum şi a responsabililor civili şi în special a fostului ministru al apărării Geoffrey Hoon şi a secretarului de stat Adam Ingram, pentru tortură şi rele tratamente aplicate prizonierilor din Irak între 2003 şi 2008”.

Londra a respins duminică acuzaţiile şi a apreciat drept “inutilă” procedura lansată la CPI. “Aceste probleme fie sunt în curs de investigare sau au fost deja soluţionate pe diverse căi, inclusiv prin anchete publice independente, tribunale britanice şi europene şi Parlament”, a reacţionat Ministerul Apărării într-un comunicat.

“Acţiuni suplimentare la CPI sunt inutile când aceste probleme şi acuzaţii sunt deja cunoscute de guvernul britanic, iar tribunalele au dat deja un verdict”, a apreciat Ministerul britanic al Apărării.

De asemenea, ministerul a respins “sugestia potrivit căreia forţele armate britanice, care acţionează în conformitate cu legile naţionale şi internaţionale, să fi torturat deţinuţi. Dar, bineînţeles, guvernul britanic regretă cazurile în care au avut loc abuzuri. În cazurile în care acuzaţiile au fost justificate, am despăgubit victimele şi familiile lor”, a asigurat ministerul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new