Mahmoud Abbas cere “de urgență” un “regim de protecție internațională” pentru poporul palestinian

October 28, 2015

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a făcut apel miercuri la comunitatea internațională să creeze un “regim special de protecție pentru poporul palestinian”. El a susținut într-un discurs în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului că situația actuală a teritoriilor palestiniene ocupate, incluzând și Ierusalimul de Est, este “cea mai proastă” de după 1948, anul apariției statului Israel, relatează AFP și EFE.

“Mă adresez Consiliului de Securitate, care mai mult ca oricând este rugat să creeze de urgență un regim de protecție internațională a poporului palestinian” a declarat Mahmoud Abbas într-o reuniune specială a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului la Geneva, solicitată de palestinieni.

“Este momentul ca întreaga comunitate internațională să treacă de la a vorbi despre justiția pentru cauza palestiniană la a adopta mecanisme și proceduri în favoarea justiției pentru poporul meu” a mai spus el.

Declarația liderului Autorității Palestiniene vine totuși în contextul în care Ministrul israelian de Interne, Silvan Shalom, într-o întâlnire zilele trecute cu omologul său francez, Laurent Fabius, a declarat că Benjamin Netanyahu este dispus să aibă o întâlnire cu Mahmoud Abbas pentru relansarea dialogului, după patru săptămâni de violenţe produse în Ierusalim şi în Cisiordania, soldate cu moartea a 11 israelieni şi a 51 de palestinieni.

“Silvan Shalom a transmis că domnul Netanyahu ar onora o invitaţie lansată de Franţa pentru discuţii fără condiţii prealabile cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas” a declarat un oficial guvernamental francez, sub protecţia anonimatului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new