Mai multe nave de război ale Chinei au intrat în Marea Neagră

May 4, 2015

Un grup operativ de nave de război chineze, format dintr-un vas cisternă de alimentare şi două fregate militare, cu rachete autoghidate la bord, a intrat în apele Mării Negre prin Strâmtoarea Bosfor, informează AP.

Ambele fregate sunt de tip Jiangkai Clasa II şi fac parte din flota nordică a Marinei Militare Chineze, cu baza în portul Qingdao. Aceasta este a doua oară când navele Beijingului traversează Marea Neagră. Prima incursiune a avut loc în 2012, când distrugătorul Qingdao a efectuat o vizită neoficială în portul Sevastopol (sud), la invitaţia Ministerului ucrainean al Apărării şi a comandamentului marinei ucrainene, iar fregata Yantai a făcut o escală în portul Constanța.

Scopul intrării acestor nave de război în Marea Neagră este încă necunoscut, “vizita” nefiind anunțată anterior. Presa turcă nu cunoaște scopul vizitei celor două nave în Marea Neagră. Conform unor surse neoficiale este posibil ca ambele fregate, sau cel puțin una dintre ele, să ajungă în orașul rusesc Novorosisk, pentru a participa la activitățile festive derulate cu ocazia aniversării pe 9 mai a 70 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste. De asemenea este posibil ca planificarea exercițiilor să prevadă un marș comun al celor șase nave din punctul de plecare (cel mai probabil portul Novorosisk, dar nu este exclus și Sevastopol) și până la locul de desfășurare a manevrelor militare comune prevăzute în perioada următoare a avea loc în Marea Mediterană.

De menționat că mai multe nave militare ruse și chineze vor efectua, în premieră, manevre comune în Marea Mediterană, începând de la jumătatea lunii mai, anunță Ministerul chinez al Apărării. La exercițiul “Joint Sea 2015” (Marea Comună 2015) vor participa trei nave militare chineze și șase rusești, a declarat Geng Yansheng, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării. “Scopul exercitiului militar este consolidarea schimburilor amicale dintre cele doua parti si imbunatatirea capabilitatilor fortelor navale de a contracara amenintari maritime“, a explicat oficialul chinez, subliniind că nu sunt vizate “părți terțe”.

Manevrele navale vor implica operatiuni de salvare, realimentare și alte misiuni, inclusiv utilizarea muniției de luptă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new