Manipularea și disonanța cognitivă la români

November 9, 2015

Există multe manipulări în România, unele mai mari și altele mai mici, dar cea mai mare și mai distructivă manipulare este aceea despre manipulări. E o psihoză colectivă, persistentă, pervazivă, întreținută de laboratoarele politice și mieunătorii lor din presă. E botnița noastră, menită să ne taie orice răbufnire, să ne trimită acasă după doar trei zile, să ne disipeze mesajele si să ne distrugă coeziunea socială.

Milioane si milioane de romani vin seara acasa de la munca, isi dau jos shoshonii, isi pun picioarele pe masuta din fata canapelei, isi aseaza coiful antimanipulare din foita de aluminiu confortabil pe frunte si dau drumul antenelor de stiri ca sa afle din siguranta barlogului propriu ce se mai intampla cu manipulatii din strada.

Traumatizati de deceniile comuniste, romanii au oroare de “spălarea creierelor”. E o oroare compulsiva, de necontrolat. Pana si simpla pronuntare a cuvantului ii panicheaza. Ia incercati sa strigati manipulare in mijlocul unui grup de romani intr-un autobuz sau pe strada si o sa ii vedeti cum inceteaza imediat orice conversatie, fetele li se albesc si grupul se imprastie in cele patru zari cu reverele paltoanelor ridicate pe obraz, pas grabit si priviri speriate aruncate inapoi peste umar.

Romanul nu iese in strada, pentru ca acolo este riscul maxim de manipulare. El nu intra nici in politica, un alt loc extrem de expus razelor gamma care niveleaza imediat creierele. Românul nu discuta nici măcar la birou, lângă water cooler, despre soarta sa pentru ca nu stii niciodata daca persoana de langa tine nu e cumva manipulata de cineva sau, mai rau, o sa creada despre tine ca esti manipulatul cuiva.

Sigur ca romanii vor un trai mai bun, un sistem politic mai eficient, un viitor mai sigur pentru copii lor si, pana la urma, mai mult respect. Sigur ca romanii stiu ca sistemul actual nu functioneaza si merge din rau in mai rau. Dar ce sa faca ei, saracii, cum sa lupte cu acest flagel, cum sa strige impotriva coruptiei cand intregul spatiu civic este impanzit cu manipulatori care atat asteapta, sa exprimi o dorinta, o idee, sa faci ceva, sa ridici capul de sub jug si imediat pun ochii pe tine si te manipuleaza de nici nu mai stii cum te cheama.

Tu ai iesi in piata sa ceri o reforma a sistemului de invatamant sau sa faca cineva dracu o data ceva pentru spitalele alea mizere, dar nu poti sa iti asumi riscul sa ajungi acolo si sa te trezesti strigand Muie Steaua sau Sus Scientologia sau cine stie ce alta grozavie ti se mai lipeste pe cortex fara sa iti dai seama. Si sigur, manipulatorii sunt multi si diversi, numai daca punem reflectorul secret pe Piata Universitatii saptamana asta o sa ii surprindem in flagrant cu sforile papusaresti in mana pe Dancu, pe Soros, pe Decebal si Burebista, pe Satana insusi, pe aia de la Metallica, pe Putin prin profetul sau Dughin si chiar pe Obama deghizat intr-un tigan caldarar ca sa nu se prinda lumea ca e chiar el. Asa e, oricat de absurd ar parea, romanii stau in casa, nedezlipiti din fata televizoarelor lui Ghita si Voiculescu, ca sa nu fie carecumva manipulati de rusi si de americani.

Bine, bine, o sa ziceti, dar cum rezolva romanul evidenta disonanța cognitivă? Cum poate fi el superinteligent și pătrunzător cu privirea ageră în culisele oricărei conspirații posibile sau probabile și, in acelasi timp, o potentiala victima neajutorata a manipulatorilor de grade diferite de competenta. Ei bine, inventiv cum il stim, romanul a descoperit si patentat conceptul de “ei”. Logica e dupa cum urmeaza: “eu nu sunt manipulat si nici n-am cum fi, creier lucid cum sunt, dar ei sunt, uita-te la ei, idiotii utili. Ei sunt manipulati, toti cei care vor ceva sau fac ceva, iar eu nu pot sa risc sa fiu vazut langa ei pentru ca asta va fi folosit de papushari ca sa manipuleze alti oameni de bine intru a crede ca si eu sunt manipulat. Desi eu nu sunt, pentru ca e imposibil”.

De asta orice minune tine in România trei zile, apoi de prin a treia zi incepem toti sa ne mirosim curul unul altuia ca niste potai in calduri, ca sa vedem ce hram poarta aia din jur, sa nu carecumva sa vrea ceva cu care eu nu sunt de acord, ca gata, s-a terminat, mai bine merg acasa si beau o bere rece la meci.

Ei bine, prieteni, eu vreau sa va zic ca toti suntem manipulati. Toti. Eu, tu, el, ea, noi, voi, ei, ele. Toti suntem manipulati. Daca aveti de gand sa asteptati pana s-o termina cu manipularile ca sa va apucati sa faceti ceva, aveti grija sa va asezati pe o canapea confortabila, ca mai e ceva vreme pana la sfarsitul lumii. Solutia nu este sa ne ascundem prin sufragerii de manipulatori. Solutia este sa stam ferm pe picioarele noastre si sa spunem cu glas tare ce ne dorim, ce ne trebuie, ce vrem sa se intample in tara asta. Si daca am reusi sa iesim toti in spatiul public si sa facem asta, ati vedea cum “ei”, manipulatii de langa noi, s-ar trezi dintr-o data, s-ar freca la ochi si, cu sforile retezate de curajul nostru, ar veni langa noi.

Radu Ghelmez

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new