Marea Britanie şi relaţia cu UE: Referendum. După alegeri.
January 23, 2013
Primul ministru britanic, David Cameron, a rostit astăzi amânatul (din cauza crizei din Mali) şi aşteptatul său discurs privitor la relaţiile Regatului Unit cu Uniunea Europeană.
Elementul cheie al discursului cu un limpede mesaj pre-electoral: referendumul privind rămânerea sau ieşirea din UE a UK, despre care Cameron vorbeşte încă din 2011. Potrivit premierului britanic. Va fi referendum. După alegeri. În cazul în care Conservatorii vor ieşi învingători. Şi după negocierea, cu mai mult sau mai puţin succes, a unui nou acord cu UE. “După ce vom negocia un nou acord” privind relaţiile Marii Britanii cu UE, “vom oferi britanicilor un referendum cu o alegere simplă: rămânem în cadrul UE pe această nouă bază sau ieşim complet. Va fi un referendum pe tema apartenenţei sau nu la UE”, a declarat Cameron în acest discurs-cheie despre viitorul relaţiilor cu Europa. El s-a declarat optimism în privinţa ajungerii la un nou acord între Marea Britaniei şi Uniunea Europeană, subliniind însă că ar fi de dorit ca toate statele membre ale UE să agreeze un nou tratat şi să fie pregătite să-şi negocieze propriile interese. Ceea ce a evitat primul ministru britanic să spună este ce va recomanda susţinătorilor partidului său în cazul în care renegocierea relaţiei cu UE va eşua (cel mai probabil la cum se derulează lucrurile în acest moment) iar propunerile Marii Britanii nu vor fi acceptate de Bruxelles: în sau în afara Uniunii Europene.
În încercarea de a-şi păstra poziţia de lider al Conservatorilor, dar şi de a răspunde acuzaţiilor de “slăbiciune politică” venite din partea Laburiştilor, Cameron şi-a avertizat ţara asupra unor eventuale consecinţe ale unei părăsiri a UE, dar şi pe liderii europeni privind creşterea euroscepticismului în rândul britanicilor “care se simt frustraţi atunci când la Bruxelles se iau decizii peste capul lor, dar care decizii le afectează standardul de trai şi viaţa de zi cu zi”.
Discursul, apreciat de mulţi dintre Conservatori, a primit şi aspre critici din parea opoziţiei. astfel, fostul comisar european Lord Mandelson a declarat pentru BBC că discursul PM Cameron conţine un set de cereri false care nu se potrivesc circumstanţelor actuale, menţionând că primul ministru a dorit doar să potolească spiritele critice din interiorul partidului său. Reprezentanţii liberal-democraţilor la rândul lor consideră că renegocierea unui acord cu UE va crea incertitudine pe termen lung. Unul dintre cei mai aprigi critici ai conducerii UE, liderul UKIP Nigel Farage a declarat că referendumul ar trebui să se desfăşuare înainte şi nu după alegeri, excluzând posibilitatea unei alianţe cu partidul lui Cameron atâta timp cât acesta rămâne liderul formaţiunii politice.
Leave a Reply