Marea Chinei de Sud: Washingtonul și Beijingul au convenit să respecte protocoalele militare pentru a evita neînțelegerile

October 29, 2015

Șeful operațiunilor navale ale SUA, amiralul John Richardson, și omologul său chinez, amiralul Wu Shengli, au căzut de acord, joi, asupra necesității de a respecta protocoalele militare pentru a evita neînțelegeri atunci când nave din cele două țări operează în apropiere, a anunțat un oficial militar american, citat de Reuters.

Amiralii John Richardson și Wu Shengli au avut joi o videoconferință pentru a discuta despre recentele operațiuni din Marea Chinei de Sud și legăturile navale dintre cele două țări. Aceasta a fost a treia videoconferință între șeful operațiunilor navale americane și omologul său chinez.

Apropierea crucișătorului USS Lassen, marți, de insulele artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud a reprezentat cea mai semnificativă provocare a SUA la pretențiile Beijingului de a i se respecta suveranitatea asupra unei zone de 12 mile nautice (20 de kilometri) în jurul insulelor.

USS Larsen a navigat în apropiere de arhipelagul Spratly, care cuprinde circa o sută de insule și recife nelocuite, fiind revendicat și de Vietnam, Malaezia, Brunei și Filipine. Operațiunea a durat circa două ore.

“Plecăm de la principiul că zburăm, navigăm și operăm oriunde legislația internațională o permite și de fiecare dată când nevoile noastre operaționale o impun”, declara în urmă cu două săptămâni ministrul american al apărării Ashton Carter.

Ziarul chinez de limbă engleză China Daily a scris că amiralul Harry Harris, comandantul forțelor americane în Pacific, urmează să se deplaseze la Beijing săptămâna viitoare. Harris a fost una dintre vocile cele mai critice față de proiectul Chinei din arhipelagul Spratly. În cursul acestui an, el a afirmat că Beijingul folosește buldozere pentru a crea “un mare zid de nisip” în Marea Chinei de Sud.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new