Mărul discordiei politicii moldovenești: fotoliul de primar pentru Chișinău și Bălți

February 19, 2018

Victor Nichituș

La finele lunii mai 2018 vor avea loc în municipiile Chișinău și Bălți alegerile locale anticipate – cei doi primari și-au depus mandatele. Demisia primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă a fost coordonată cu demisia lui Usatâi, anterior, Dorin Chirtoacă nu admitea posibilitatea demisiei sale din funcție, nici președintele liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu nu a acceptat acest lucru. Probabilitatea ca Usatâi să fie cel care i-a recomandat lui Chirtoacă să demisioneze, nu poate fi exclusă. Ultimele afirmații făcute de Dorin Chirtoacă, despre uzurparea puterii, concid cu cele ale lui Usatâi.

Primăria Chișinău a reprezentat/reprezintă simbolul rezistenței culturale românești în fața rusofonilor. S-a spus că alegerea unui socialist/comunist în fruntea primăriei Chișinău ar fi un gest de impietate – acesta a fost motivul pentru care, în 2015, Dorin Chirtoacă a câștigat încă un mandat. Tot acesta a fost motivul pentru care în noiembrie 2017, referendumul de demitere a primarului Chirtoacă, inițiat de către socialiști, a eșuat, la vot ieșind prea puțini alegători.

Anunțul făcut de Chirtoacă, că își depune mandatul, este o recunoaștere a tristelor adevăruri că, “incompetența e la fel de periculoasă ca tancurile rusești, că mocirla corupției înghite deopotrivă dinozauri sovietici și tineri pro-europeni. Limba română nu repară drumuri, iar tricolorul nu salvează parcurile.” De aici.

Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, susține că, după demisia primarului Chirtoacă, Chișinăul poate fi scos „din mâinile corupților”. Și liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, crede că demisia lui Chirtoacă este „un gest util”. De aici.

alegeri-locale-640x360.png

Declarația Maiei Sandu are o singură descifrare – această formațiune politică își declară intenția de a participa la competiția electorală pentru primărie.

Consilierul municipal Ion Ceban, la fel, a lăudat gestul primarului Chirtoacă, afirmând că „e una dintre puținele decizii corecte pe care le-a luat Dorin Chirtoacă în cei zece ani de mandat!”. Ion Ceban este considerat ca fiind candidatul socialiștilor moldoveni la Primăria capitalei Republicii Moldova.

Aruncat de Chirtoacă peste Chișinău, mărul discordiei politice moldovenești va face victime. Aș da crezare postulatului care afirmă că, după era Chirtoacă, care a făcut politică și geopolitică și mai puține proiecte dedicate locuitorilor capitalei moldovene, ar fi cazul ca electoratul chișinăuean să își aleagă un bun manager. Simbolul pe care îl deține Primăria municipiului Chișinău este prea important ca lucrurile să se întâmple așa.

Dacă Chișinăul va fi câștigat de socialiști, lucru aproape imposibil, avantajul moral pe care îl dețin aceștia va crește exponențial. Căderea acestui “bastion al pro-românismului” ar fi distrugătoare pentru partidele de dreapta.

O victorie a blocului PAS/PPDA în Chișinău ar demonstra utilitatea acestei alianțe electorale. Ar fi o demonstrație că cei doi lideri au capacitatea de a capitaliza energiile antiguvernare și pot să le transforme în scor electoral. Rămâne să vedem cine va fi cel care va intra în cursa pentru primăria Chișinăului – Maia Sandu ori Andrei Năstase? O neparticipare ar fi descalificantă.

Miza alegerilor pentru primăria municipiilor Chișinău și Bălți este mare – rezultatul acestor alegeri va influența în mod direct rezultatul alegerilor parlamentare din acest an. Bătălia electorală care se va desfășura în aceste orașe va fi un exercițiu din care formațiunile politice își vor învăța lecțiile de comportament pentru toamna electorală 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new