MCV – (in)dependenta Justitiei de control

January 26, 2017

Să mă pronunț și eu despre mecanismul de cooperare și verificare (MCV), exercitat de Uniunea Europeană pentru justiția românească:

Un singur lucru e important: independența justiției.

Ce nu precizează autorii raportului actual și nu înțeleg cititorii lui, iar subiecții magistrați români fac tot ce le stă în putere ca nu cumva să se precizeze ori să se înțeleagă este că justiția din România trebuie să fie independentă de orice ingerință politică . Și atât. Prin politică înțelegând și ingerințele diferitelor „structuri” de forță, care activează și în numele politicienilor.

În rest, justiția trebuie să fie complet dependentă de lege, de procedurile universale și generale, de reguli și, mai ales, de public. De cetățeanul pe care magistrații îl servesc.

Asta, în teorie. În practică, așa cum spuneam, toată lumea din România și din Uniunea Europeană țipă „independența justiției! independența justiției!” dar acceptă tot felul de controale mascate sau la vedere ale politicului aspra justiției independente. De la numiri de șefi la bugete.

Plus dependențele de tituri academice furate ori nemeritate, făcute cadou unor magistrați de vârf doar pentru a-i avea la mână și a-i compromite, atunci când nu execută ordinul întocmai și la timp. În contextul unei școli naționale de drept aproape inexistente și complet discreditate de plagiate și mafiotisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new