Medvedev – Filat : schimb fructuos de amabilități diplomatice

September 12, 2012

Rusia este pregatită să examineze posibila aderare a Republicii Moldova la Uniunea Vamală, dacă această idee va fi în interesul Chişinăului, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu omologul său moldovean, Vlad Filat, relatează RIA Novosti. “Dacă R.Moldova doreşte să facă parte din Uniunea vamală, Rusia este pregatită să examineze aderarea sa”, a precizat Medvedev, explicând ca Rusia nu a impus niciodată decizii în acest domeniu. “Nu a fost impusă niciodată participarea la vreun proces de integrare. Dimpotrivă, aceste aspecte trebuie decise ţinând cont de interesele naţionale ale unui stat. Acest lucru este valabil în privinţa aderării la Uniunea Vamală, la zona de liber schimb a CSI, la UE şi la alte structuri”, a precizat Medvedev.

În ce priveşte conflictul îngheţat de pe Nistru, Rusia este interesată, ca Moldova să se dezvolte ca teritoriu unitar, iar procesul reglementării transnistrene să fie mai intensiv şi Federaţia Rusă va contribui la acest lucru, a declarat primul ministru rus Dmitrii Medvedev. “Noi suntem interesaţi de faptul, ca Moldova să se dezvolte ca teritoriu unitar, ca procesele reglementării să fie mai intensive, – am în vedere problema Transnistriei”, – a spus Medvedev la conferinţa de presă după finalizarea negocierilor cu omologul său moldovean Vladimir Filat.

Vlad Filat a mulțumit Federației Ruse “pentru poziția stabilă privind suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, menționând că reglementarea acestui conflict va duce la îmbunătățirea vieții locuitorilor din stânga Nistrului”.

Premierul rus a precizat că există posibilitatea extinderii relațiilor economice.

„Există șanse de creștere și nu sînt deloc mici. Investițiile nu sunt mari și există posibilitatea să le intensificăm. Cele rusești se cifrează la sute de milioane, iar cele moldovenești – la zeci de milioane. Nu este mult şi noi optăm pentru intensificarea acestora”, a spus Dmitri Medvedev.

Șeful Cabinetului de Miniștri din Rusia a specificat că proiectele investiționale sînt o prioritate pentru țara sa, iar volumul investițiilor în economia Moldovei este de circa 200 milioane dolari. La rândul său, Vlad Filat a spus că vinul moldovenesc este și o bogăție a Rusiei. „De multe ori emoțiile prevalează în relațiile economice. Am discutat despre deschiderea unui nou punct în Breansk, care va facilita livrarea vinurilor pe piața Rusiei. Pe lângă vinuri, noi avem condiții bune de a exporta fructe și legume. Nu trebuie să existe bariere în procesele economice”, a spus Vlad Filat.

Rusia a făcut Moldovei o ofertă la pachet de cooperare în sfera gazelor naturale.

„Am convenit ca, în perioada 15 – 16 noiembrie a anului curent, la Chişinău să fie organizată cea de-a XIII-a şedinţă a Comisiei economice interguvernamentale. În cadrul acesteia va fi pregătit și semnat Acordul privind migrația și readmisia. De asemenea, va fi organizat un forum economic cu participarea oamenilor de afaceri din Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Noi suntem interesați de atragerea a cât mai multor proiecte investiționale”, a spus Vlad Filat.

Referitor la semnarea contractului pentru livrarea gazului, Dmitri Medvedev a menționat că nu există contradicţii, ci doar viziuni diferite.

„Eu am înaintat un pachet de propuneri partenerilor noștri și am discutat intens acest subiect, aducând toate argumentele, inclusiv asupra pachetelor energetice. Am spus că avem relații bune cu UE, circuit comercial mare, vrem regim liberalizat de vize, dar avem și viziuni diferite, inclusiv în ceea ce ține de pachetele energetice. Din păcate, modului cum sunt formulate și se implementează, lovesc în interesul Rusiei și a companiilor ruse, inclusiv a „Gazprom”. Din acest motiv, suntem nevoiți să ținem cont și de statutul de membru a asemenea organizații, inclusiv de participarea în Comunitatea Energetică. Am făcut propunerile pentru viitor și sper că partenerii moldoveni le vor aprecia și își vor prezenta viziunea lor”, a spus Medvedev.

Premierul Vlad Filat a spus că ar fi fost foarte simplu dacă problema respectivă era discutată doar prin prisma cooperării economice, menționând că nu este o problemă dificilă, dar este nevoie de o abordare complexă. Vlad Filat s-a referit aici atât la condițiile de livrare, cât şi la situația din acest domeniu din stânga Nistrului.

„Este important ca noi să discutăm și sper că ne vom apropia de momentul când vom conveni asupra principiilor și vom semna Acordul interguvernamental în domeniul energetic, care va sta la baza livrărilor de gaz din Federația Rusă, dar și la baza soluționării problemelor ce vizează domeniul energetic”, a spus Vlad Filat.

Cele două părţi au semnat trei documente comune: Acordul de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne din Federaţia Rusă şi Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova; Memorandumul de înţelegere în domeniul cooperării interregionale între Ministerul Dezvoltării Regionale din Federaţia Rusă şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor din Republica Moldova;Regulamentul Comisiei mixte moldo-ruse a istoricilor.

Premierul moldovean Vlad Filat a anunțat că l-a invitat pe prim-ministrul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, la Chișinău și acesta a aceptat invitația.

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), analistul Igor Boţan susţine că singurul rezultat palpabil ca urmare a vizitei premierului Vlad Filat în Federaţia Rusă ar putea fi identificarea unei candidaturi la funcţia de ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

„Ne putem aştepta după această vizită că guvernarea de la Chişinău va identifica o candidatură pentru funcţia de ambasador în Federaţia Rusă. În rest mă îndoiesc că vor fi alte succese”, a declarat Igor Boţan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new