Merkel exclude cooperarea cu Assad împotriva grupării Statul Islamic

December 12, 2015

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, a exclus sâmbătă orice cooperare cu președintele sirian Bashar al-Assad în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), estimând că “majoritatea” sirienilor care caută refugiu în Europa au fugit de regimul de la Damasc, informează AFP.

“Alianța internațională împotriva Statului Islamic nu îi include pe Assad și trupele sale. Să nu uităm că majoritatea refugiaților care au venit la noi au fugit de (regimul) Assad” a spus Merkel într-un interviu publicat sâmbătă în Augsburger Allgemeine.

“Assad continuă să lanseze bombe-baril asupra poporului său, nu poate exista viitor pentru el în fruntea statului” sirian, și-a exprimat Merkel convingerea, îndemnând în același timp la o “soluție politică” la conflictul din Siria, o soluție negociată de regim și opozanți.

În replică, într-un interviu pentru mass media din Spania, liderul de la Damasc, Bashar al-Assad a precizat că ”nu intenționează să renunțe la putere și să plece din Siria sub nicio formă, indiferent de circumstanțe și presiunile asupra sa”. Assad a ținut să sublinieze că spre deosebire de US, el nu are în minte planul B, planul C etc. în funcție de interesele marilor puteri.

O coaliție internațională întreprinde lovituri aeriene împotriva SI în Siria, în timp ce intervenția militară a Rusiei în această țară vizează, potrivit Occidentului, atât jihadiști, cât și opoziția moderată. Germania va participa la eforturile militare internaționale cu avioane de recunoaștere, însă informațiile obținute nu vor fi comunicate nici Moscovei, nici Damascului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new