Microsoft și micro-succesul anti-corupției

March 24, 2016

Acesta nu mai este un dosar moștenit. Ca să nu avem vorbe. Microsoft este dosarul ”amiral” al anti-corupției marca binomului DNA-SRI.

Microsoft NU este un dosar din alea ținute la sertar de Morar, fostul sef al DNA desigur, dosar prăfuit cu care recent re-învestita șefă a DNA, Laura Koveși, să se fi trezit în brațe când a venit ea la conducerea onorabilei institutii. În ultimii vreo doi ani, în timpul reality-show-ului cu arestări și cătușe în prime-time, opiniei publice din România i s-a tot explicat cum grupul infractional din care făceau parte și Dorin Cocoș, Nicolae Dumitru “Niro”, Gheorghe Ștefan alias Pinalti, fostul ministru Gabriel Sandu și alți “PDL” -liști de marcă, au furat cu zecile de milione de euro în cazul Microsoft.

Procesul s-a derulat pe repede înainte. Azi veni si verdictul! Vinovați! Wow! Un mare succes al DNA-ului au fost tentați mulți să spună. dar asta numai până au început să fie enumerate sentințele… Marele succes s-a dezumflat mai repede ca un balon pentru că la capitolul pedepse pare că justiția română s-a împotmolit în meandrele anti-corupției.

Astfel, trei dintre cei patru inculpați au primit până la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce altul a luat cu suspendare. Pedepsele dispuse sunt următoarele:

Dorin Cocos2 ani de inchisoare cu executare

Gabriel Sandu2 ani de inchisoare cu executare

Ghorghe Stefan „Pinalti”3 ani de inchisoare cu executare

Nicolae Dumitru „Niro”1 an si 6 luni de inchisoare cu suspendare

De asemenea, Inalta Curte – prin hotararea pronuntata, care nu este definitiva – a dispus si confiscarea sumei de 11 milioane de euro.

Practic, ținând cont că au efecutat câteva luni de arest preventiv și arest la domiciliu, Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Gheorghe Stefan nu vor fi decât în trecere prin penitenciar, susțin cei de la Luju.ro. În ceea ce-l privește pe „Niro”, acesta nici măcar nu va intra în pușcărie, ci va munci în folosul comunității. Despre Pescariu și Florică nici vorbă să-și mai amintească cineva. Desigur, dacă sentința va fi menținută și în apel. Nu am motive să cred altceva în acest moment.

Deci, NU tu sechetru extins și nici DNA-ul n-a mai fost nominalizat direct să urmărească recuperarea prejudiciului. Iar peste toate astea pedepsele sunt… nici nu stiu cum le-aș putea cataloga. Să zicem așa: noroc că nu există pedeapsa cu dojana în Codul Penal, deoarece eu cred că aia ar fi primit-o toti cei gasiti vinovati în acest dosar!

Acum exista multiple posibilități: fie judecătorii ”câmpului tactic” au fost pur și simplu mârșavi la acestă fază, fie dosarul este de asa natură construit încât judecătorii au dat pedepse pe ”las ca știm noi ce ai făcut astă-vară!!” (ceea ce iarăși nu este în regulă). Desigur mai există și posibilitatea ca în acest dosar, din care lipsește, în primul rând, cel care i-a dat și numele, Microsoft, capetele de acuzare și probele să fie de așa natură încât inculpații astăzi au primit cam maximul posibil. Doar că în cazul acesta, DNA-ul, în frunte cu excesiv lăudata, are o mare problemă! Și după cum spuneam la început, nu este un dosar din acelea dospite și dezgropate, vizând fapte petrecute… într-o viață anterioară! Anterioară șefiei sale la DNA, desigur !

Deci: ce să fie, ce să fie ?

Sorin Ardelean


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new