Ministerul rus al Apărării crează o forță de propagandă

February 25, 2017

Moscova a creat o noua forță armată, menită să realizeze “operațiuni informaționale” împotriva inamicilor Rusiei, notează agenția Interfax.

“Propaganda trebuie să fie inteligentă, făcută cu competență și eficiență” a declarat ministrul apărării, Sergei Shoigu, anunțând noua forță.
Shoigu nu a precizat însă dacă “forțele pentru operațiuni informaționale” vor fi sub comanda unei forțe militare rusești existente sau vor opera în mod independent (mai puțin probabil).

Reamintim că în 2013, Interfax informa ca armata rusă creează o unitate de război cibernetic, dar oficiali ruși au negat informația. Totuși surse interne au confirmat sub protecția anonimatului că aceasta (cyberwar unit) a fost plasată în componența Forțelor terestre (?!), și nu în cea a forțelor pentru operațiuni speciale așa cum era previzibil.

Anunțul privind noua forță de propagandă a fost făcut în această săptămână, la doar câteva ore după ce Ministerul de Externe al Rusiei a lansat un site pentru “combaterea știrilor false (fake news)”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Afaceri Externe, Maria Zaharova, a afirmat că ”necesitatea unui astfel de site era evidentă în contextul propagandei occidentale împotriva Rusiei ”.

Ministerul Apărării de la Moscova – altminteri destul de discret – a devenit mult mai activ în media, în special în ultimele 18 luni. După intervenția neașteptată a Rusiei din septembrie 2015 în războiul civil din Siria, Ministerul Apărării a devenit activ pe Twitter și Facebook, publicând în mai multe limbi informații despre campania Rusiei în Siria. Ministerul Apărării s-a folosit de rețelele sociale să promoveze informații despre numărul de misiuni efectuate de aeronavele rusești și țintele vizate, precum și pentru a combate rapoartele Occidentului, pretinzând faptul că Rusia nu-i ataca pe islamiștii radicali, așa cum a susținut Moscova, dar ataca grupurile de opoziție din Siria. Drept răspuns formulat la raporturile din 2015, despre faptul că Rusia a folosit bombe cu cluster în Siria, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării a afirmat că: “aeronavele ruse nu folosesc muniție cu cluster și astfel de arme nu au fost depozitate pe baza aeriană Hmeymim”. De asemenea, el a negat acuzațiile formulate la adresa Rusiei, despre bombardarea școlilor, spitalelor și moscheilor.

Translate: Anca Uric

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new