Miniştrii Sergey Lavrov şi Titus Corlăţean evaluează starea relaţiilor româno-ruse

July 9, 2013

Rusia împărtăşeşte aspiraţia României spre dezvoltarea deplină a relaţiilor bilaterale, a declarat, marţi, ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, la începerea întrevederii cu omologul său român Titus Corlăţean, informează Itar-Tass.

Ministrul Lavrov a amintit că, în iulie anul acesta, s-au împlinit zece ani de la semnarea Tratatului de prietenie şi cooperare dintre România şi Rusia, iar în octombrie se vor marca 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

‘Acesta este un bun prilej pentru a evalua starea relaţiilor noastre şi perspectivele lor. Remarcăm aspiraţia României spre o dezvoltare deplină a relaţiilor. Împărtăşim în totalitate o asemenea abordare’, a spus ministrul de externe al Rusiei, citat de Agerpres.
La rândul său, Corlăţean a subliniat că aceasta este prima vizită a unui ministru de externe al României la Moscova în ultimii patru ani.

Pe agenda convorbirilor figurează spinoasa problemă a scutului anti-rachetă al NATO, cooperarea în regiunea Mării Negre şi situaţia din Balcani. In plus, în cadrul întâlnirii, părţile vor discuta “perspectivele dezvoltării relaţiilor bilaterale”, iar “o atenţie considerabilă va fi acordată comerţului şi cooperării economice”.

Vizita oficială la Moscova a ministrului român de Externe, Titus Corlăţean, va avea loc în perioada 8-10 iulie, deplasarea fiind efectuată la invitaţia omologului său rus, Serghei Lavrov, potrivit MAE de la Bucureşti.

In afara convorbirilor oficiale cu Lavrov, ministrul Corlăţean va mai avea întrevederi cu preşedintii comitetelor pentru afaceri de externe din Duma de Stat si Consiliul Federatiei, precum si cu co-preşedintele din partea rusă a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare economică şi tehnico-ştiintifică.

De asemenea, oficialul român va susţine o prelegere la Academia Diplomatică a MAE rus.

În preambulul întrevederii cu omologul rus, Titus Corlăţean a acordat un amplu interviu Agenţiei Interfax în care şi-a exprimat speranţa în privinţa unei normalizări a relaţiilor bilaterale dintre cele doua ţări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new