Ministrul Apărării din Germania, acuzată de plagiat în teza de doctorat și de falsuri în CV

October 12, 2015

Ministrul apărării din Germania, Ursula von der Leyen, suspectată că ar fi plagiat în teza ei doctorat, a ajuns, din nou, în centrul unei polemici privind cariera ei universitară, după ce presa germană a ridicat mai multe obiecții față de unele detalii din CV-ul său, relatează Agerpres

”Informațiile din CV-ul meu sunt corecte” a replicat ministrul printr-un comunicat publicat duminică, în replică la un articol din săptămânalul Welt am Sonntag, care o suspecta că și-a însușit în mod fraudulos un titlu la prestigioasa universitate americană Stanford.

În CV-ul său, publicat pe site-ul guvernului, ministrul afirmă că a participat în 1993 la un program universitar la Stanford în calitate de auditor liber. Ea adaugă că a lucrat ca analist în 1995 în cadrul administrației spitalicești a serviciilor de sănătate ale universității.

Citând o purtătoare de cuvânt a universității, jurnalul german afirmă că Ursula von der Leyen nu a fost înscrisă oficial niciodată la vreun program universitar atestat printr-o formă de certificat sau de diplomă. Contactată de AFP, o purtătoare de cuvânt a universității a apreciat totuși că informațiile difuzate de jurnal ”ar fi putut fi exagerate”.

”Am fost întrebați de un organ de presă german cu privire la verificarea unor referințe în legătură cu Stanford care nu sunt disponibile în arhivele păstrate de universitate. În afară de aceasta, nu avem de făcut niciun comentariu” a declarat ea. În comunicatul său, Ursula von der Leyen estimează că nu a comis nicio eroare, afirmând că a utilizat termenul de auditor liber ”conform definiției din wikipedia.de”.  Această polemică intervine într-un moment în care ministrul apărării, menționată adesea ca posibil succesor al cancelarului german Angela Merkel, este suspectată de plagiat în teza sa de doctor în medicină, acuzație pe care ea a respins-o de asemenea cu vehemență.

În Germania, titlurile universitare sunt foarte respectate și fraudele îi pot costa scump pe autorii lor.

În 2011, ministrul Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, o stea în ascensiune pe scena politică germană, a trebuit să demisioneze în urma acuzației că părți însemnate din teza sa de doctorat sunt plagiate. Annette Schavan, ministru al educației și apropiată cancelarului, a trebuit să facă la fel în februarie 2013. Silvana Koch-Mehrin, vicepreședintă a Parlamentului European, a trebuit și ea să demisioneze în 2011 din motive identice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new