Ministrul de Externe al Chinei: Principiul statului unitar chinez nu este negociabil

January 14, 2017

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a declarat că principiul statului unitar chinez reprezintă fundamentul politic al relaţiilor dintre SUA şi China şi a solicitat statului american să recunoască sensibilitatea în privinţa subiectului Taiwanului, informează Reuters.

Declaraţiile sale reprezintă un răspuns direct în faţa remarcilor preşedintelui ales Donald Trump, care a declarat în cadrul unui interviu pentru publicaţia americană Wall Street Journal că politica statului unitar chinez este negociabilă.

Încă din 1979, SUA a recunoscut statul taiwanez ca aparţinând Chinei, dar Trump a stârnit un protest diplomatic din partea Beijingului acceptând un telefon din partea preşedintelui Taiwanului, prin care era felicitat pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale.

China a avertizat anterior viitoarea Administraţie Donald Trump că orice încercare de contestare a politicii statului unitar chinez riscă să afecteze pacea în Strâmtoarea Taiwan.

UPDATE: 15 ianuarie 2017

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a făcut cea de-a doua escală pe teritoriul american, la întoarcerea sa din America Centrală, acţiune netolerată de Guvernul de la Beijing, informează Euronews.

Autorităţile chineze au solicitat anterior Statelor Unite să nu autorizeze preşedintelui taiwanez să tranziteze teritoriul american, în timpul călătoriei sale în Honduras, Nicaragua, Guatemala şi El Salvador, stabilită a avea loc între 7 şi 15 ianuarie.

Administraţia de la Beijing suspectează că în timpul acestor vizite preşedintele Tsai Ing-wen va solicita comunităţii internaţionale să recunoască independenţa Taiwanului, pe care China o consideră o provincie separatistă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new