Misive între Kremlin şi Casa Albă – despre ce i-a scris Putin lui Obama

May 27, 2013

SUA sunt gata să permită specialiştilor din Rusia accesul la obiectivele de control ale sistemului-antirachetă

În scrisoarea adresată de Vladimir Putin preşedintelui SUA, Barack Obama se solicită dezvoltarea unei relații bazată pe dialog autentic, inclusiv în domeniul apărării antirachetă. Acest lucru a fost anunțat de către secretarul Consiliului de Securitate rus Nikolai Patrușev, care săptămâna trecută a vizitat Statele Unite și a livrat o scrisoare din partea lui Putin preşedintelui Obama.

“Preşedintele Rusiei subliniază că astăzi, ca niciodată, sunt necesare acțiuni concrete care să îmbunătățească climatul de dialog, precum și prevenirea apariției de noi “stimuli” ce pot avea un impact negativ asupra relației noastre” – a declarat Patruşev agenției “Interfax”.

Potrivit acestuia, în scrisoarea amintită s-a acordat o atenție deosebită problematicii apărării antirachetă și controlului armelor. Patruşev a menţionat că referitor la apărarea antirachetă Rusia și Statele Unite nu au fost în stare să găsească soluții reciproc acceptabile. Dar că se va continua un dialog intens pe această temă.

 Reamintim că la mijlocul lunii aprilie, Vladimir Putin a primit o scrisoare din partea lui Barack Obama, care, potrivit declaraţiei Kremlinului, “conținea propuneri privind dezvoltarea schimburilor comerciale și a cooperării economice și a atins şi cooperarea tehnico-militară, inclusiv apărarea antirachetă și problemele nucleare”. La scurt timp după primirea mesajului, liderul de la Kremlin a spus că pregăteşte un răspuns, și se așteaptă să se întâlnească în curând cu Obama în persoană.

De asemenea, la finele săptămânii trecute a apărut informaţia că SUA este pregătită pentru a permite accesul experților din Rusia la obiectivele de control asupra sistemului de apărare antirachetă.

“Sper că vom cădea de acord în curând pe dosarul apărării anti-rachetă. Avem o mulțime de idei despre cum să lucrăm împreună, o mulțime de sugestii. Nu avem fonduri pentru “Star Wars.” Deci aceasta este o problemă artificială” – a declarat Asistentul Secretarului de Stat american pe probleme privind controlul armamentelor și securitate internațională,  Rose Gottemoeller.

 „Este mai bine să vezi o dată decât să auzi de o sută de ori, de aceea  am dori ca experții din Rusia să vadă cu proprii lor ochi această tehnologie. Ne-ar dori ca specialiștii ruși înțeleagă schemele tehnice ale acestor sisteme”, a precizat Gottemoeller.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new