Modernizarea armatei ruse – discursuri electorale versus constrângeri bugetare

July 3, 2012

Programul de reutilare a armatei ruse până în 2020, în valoare de 20 de mii de milioane de ruble (aproape 500 de miliarde de euro) ar putea fi contramandat, titrează cotidianul financiar Vedomosti. Guvernul se teme nu doar de un nou val al crizei mondiale, dar şi de faptul că industria apărării nu este gata să asigure acest proces. Executivul rus şi Kremlinul dezbat bugetul pe următorii trei ani, iar una din problemele celei mai importante vizează amânarea programului privind dotarea armatei, prevăzut iniţial în 2013-2020, pentru 2016-2033, menţionează publicaţia.

Amintim că în luna februarie current, Vladimir Putin, care deţinea funcţia de premier și se afla în plină campanie electorală, avea planuri măreţe pentru complexul militar. Putin sublinia că armata rusă va primi, în următorul deceniu, peste 400 de rachete balistice intercontinentale, îşi va spori numărul avioanelor de vânătoare, al elicopterelor şi tancurilor. “În următorii zece ani, trupele vor primi peste 400 de rachete balistice intercontinentale, cu bază terestră şi maritimă, 8 crucişătoare de importanţă strategică, purtătoare de rachete, peste 20 de submarine de atac, peste 50 de nave de război, aproximativ 100 de aparate spaţiale în scop militar şi peste 600 de avioane moderne, inclusiv din cele de vânătoare de a cincea generaţie, peste 1.000 de elicoptere, peste 28 de baterii de rachete antiaeriene de tip S-400 şi 38 de sisteme de divizie Vitiaz, 10 rachete Iskander-M”, detalia Vladimir Putin. El a amintit că executivul de la Moscova va aloca, în următorul deceniu, 23 de mii de milioane de ruble (575 miliarde de euro) unor programe pentru dezvoltarea forţelor militare şi modernizarea industriei apărării. Cât din discursurile electorale va supraviețui constrângerilor bugetare urmează să aflăm.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new