Moneda națională a Chinei, yuanul – pe locul al doilea al celor mai utilizate devize

December 3, 2013

Moneda chineză a devenit în luna octombrie a doua valută cea mai utilizată din lume pentru tranzacții financiare, depășind euro, a anunțat societatea financiară Swift, citată de AFP. Moneda chineză rămâne însă foarte departe în spatele dolarului american, care acoperă peste 81% din tranzacțiile financiare la nivel mondial.

Cota yuanului în tranzacțiile financiare “tradiționale” mondiale a crescut de la 1,89% în ianuarie 2012 la 8,66 % în octombrie 2013, “ceea ce o propulsează pe locul al doilea al celor mai utilizate devize”, potrivit experților financiari ai Swift. Cota euro în aceste tranzacții – care acoperă în special operațiunile de scontare bancară și de finanțare a creditelor de operațiuni comerciale – a scăzut de la 7,87% la începutul lui 2012 la 6,64% în octombrie 2013, a precizat Swift, societate specializată în transferul de date între instituțiile financiare.

Potrivit aceleiași surse, pentru ansamblul de plăți și tranzacții efectuate în întreaga lume, yuanul se afla în octombrie pe poziția a 12-a cu 0,84% din operațiuni, în timp ce dolarul care ocupă circa 38% din operațiuni și euro – 35% – se află în continuare pe primele locuri în topurile instituțiilor financiare.

China nu și-a ascuns dorința de a accelera circulația yuanului în afara frontierelor sale și a multiplicat în ultimele luni acordurile bilaterale în acest sens – chiar dacă statul controlează strâns convertibilitatea sa. Astfel, Beijingul a încheiat la jumătatea lunii octombrie un acord cu Marea Britanie care autorizează instituțiile financiare din Londra să investească direct în yuani în China – ceea ce va întări rolul yuanului în City-ul londonez, unde puteau fi deja emise obligațiuni în yuani.
De asemenea, ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici, afirma recent, în timpul unei vizite în China desfășurată la finele lui noiembrie, că în perioada următoare vor fi încheiate o serie de acorduri care vor majora importanța yuanului pe piața pariziană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new