Moscova – Conferinţa Internaţională “Open Government”

December 12, 2012

În perioada 12 -13 decembrie, 2012, capitala Federaţiei Ruse găzduieşte prima ediţie a Conferinţei Internaţionale dedicate conceptului de “Open Government”.

Acesta este primul mare eveniment internațional organizat în Rusia pe problematica în cauză. Agenda manifestării se axează pe mecanismele menite să asigure o guvernare deschisă și principiile ce stau la baza acestor mecanisme. La conferinţă vor participa experți internaționali din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Brazilia și Canada, reprezentanți ai guvernului rus, ai mediului de afaceri și societății civile. Conferința îşi propune să clarifice câteva aspecte importante şi destul de greu de înţeles de publicul larg: ce înseamnă un sistem bazat pe Open Government, cum sunt gândite să acţioneze componentele sale interdependente, care sunt rolurile cheie și ce beneficii va avea fiecare comunitate din implementarea acestui sistem.

“Conferința este importantă în primul rând pentru că va clarifica ce anume înseamnă Open Government, care este structura şi componentele adiacente, de ce avem nevoie de acest tip de dezvoltare în ceea ce privește sistemul administrației publice. Membrii Conferinței, inclusiv oficiali înalţi ai Federației Ruse, dar și specialiști din străinătate vor discuta cum poate fi implementat acest sistem pentru a avea şi rezultatele scontate. De asemenea, pe agendă  figurează discuţii privind punerea în aplicare a conceptului Open Data, cooperarea dintre guvern și consiliul de experți, implicarea organizațiilor societăţii civile, precum și de o mulțime de alte probleme urgente” a declarat ministrul responsabil de implementarea Open Government în Rusia, Mikhail Abyzov.

Programul conferinței va include activităţi precum discuții panel, mese rotunde, cursuri de master, brainstorming. Aceste evenimente sunt, potrivit organizatorilor, “concepute pentru a arăta ceea ce este deja realizat de “Guvernul Deschis” și ceea ce ar mai trebui făcut pe viitor pentru îmbunătăţirea aplicării în practică a acestui concept, un schimb de bune practici pentru a organiza experiența deja existentă”. Din acest motiv, au fost invitaţi şi s-au angajat să participe la conferință experti de top ai Guvernului Deschis din țările în care progrese esențiale au fost deja realizate . În acest context va fi discutat şi Planul de Acţiune al Rusiei iniţiat de societatea civila şi leadership-ul rusesc.

În luna aprilie a anului 2012 Rusia şi-a anunțat intenția de a se alătura parteneriatului Open Government (OGP) – organizație internațională care reunește mai mult de 50 de țări (printre care şi România, chiar dacă la Bucureşti chiar şi liderilor fostei şi actualei guvernării le-ar fi greu să vorbească despre acest concept !!). Aceasta are ca scop creșterea transparenței și a responsabilității instituţiilor de stat, cu scopul de a îmbunătăți interacţiunea dintre guvernanţi şi cei ale căror destine le guvernează.
Ca membru al OGP un stat face o promisiune  voluntară pentru a deveni mai transparent în deciziile şi măsurile sale. Anual statele membre trebuie să gândească o strategie  (numită Planul național de acțiune), la care sunt invitaţi să participe cu propuneri şi reprezentanții societății civile.  În plus realizarea strategiei propuse trebuie discutată public de către reprezentanții guvernului și ai administraţiei publice din fiecare stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new