Moscova – Dosarul sirian pe agenda întâlnirii Putin – Kerry

May 7, 2013

Secretarul de stat american John Kerry se află la Moscova pentru discuții cu președintele rus, Vladimir Putin, în încercarea de a acoperi diferenţele de opinie dintre cele două țări față de conflictul din Siria, informează BBC. Reuniunea are loc pe fondul preocupărilor tot mai serioase ale comunităţii internaţionale privind posibilitatea de extindere regională a războiului civil din Siria.

La începutul reuniunii de la Kremlin, Secretarul de Stat John Kerry i-a transmis lui Vladimir Putin că președintele american Barack Obama crede că Rusia şi Statele Unite pot coopera în cazul dosarelor Siria, Iran, Coreea de Nord dar și în ce priveşte dezvoltarea economică şi extinderea relaţiilor comerciale. Cel mai probabil, rezultate spectaculoase în urma întâlnirii dintre John Kerry şi Vladimir Putin nu vor fi. În cel mai bun caz, şeful diplomaţiei americane poate obţine o abordare mai puţin vocală din partea Rusiei în cazul unei intervenţii militare a Statelor Unite şi aliaţilor săi. Mai exact, probabil cel mai bun lucru la care US pot spera este ca Rusia să se rezume la asigurarea securităţii bazei sale navale de la Tartus şi să nu se implice în mod activ pentru a-l ajuta pe Assad împotriva măsurilor pe care le va decide alianţa occidentală. De menţionat că ieri preşedintele Putin a avut o convorbire telefonică şi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre situaţia din regiune şi perspectivele privind derularea evenimentelor.

****

Un purtător de cuvânt din cadrul Comandamentului General al Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei a declarat pentru AP că președintele sirian Bashar al-Assad a dat undă verde să se pregătească rachete pentru a ataca Israelul în următoarele zile ca răspuns la atacurile aeriene israeliene asupra capitalei siriene în timpul week-end-ului trecut. Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că raidurile aeriene, care au dus la moartea a mai mult de patruzeci de oameni, sunt ‘inacceptabile’, deşi la rândul său el l-a numit pe Assad “măcelar” şi “ucigaş de copii”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new