Moscova: Liderul luptei anti-corupție acuzat de deturnare de fonduri

August 3, 2012

Opozantul rus Aleksei Navalnâi este convins că preşedintele rus Vladimir Putin îl va trimite la închisoare. Potrivit bloggerului, acţiunile îndreptate împotriva sa reprezintă începutul represiunilor declanşate împotriva opoziţiei de către liderul de la Kremlin.
“Judecând după cum decurg lucrurile, sunt sigur sută la sută că mă vor băga la puşcărie. Încerc să îmi pregătesc moral rudele pentru când voi fi arestat” este convins Alex Navalnâi.

Navalnâi, în vârstă de 36 de ani, a fost recent învinuit oficial pentru deturnare de fonduri în sumă de 16 milioane de ruble ruseşti şi riscă 10 ani de închisoare. Procuratura Rusiei susţine că acesta, împreună cu doi complici, în 2009, au pus la cale furtul a 10 mii de metri cubi de lemn de la compania de stat “Kirovles”, pe vremea când era consilier al guvernatorului regiunii Kirov. Acest dosar a fost clasat de procuratură, dar a fost redeschis de curând iar rechizitoriul a fost modificat. Bloggerul rus califică drept absurde aceste acuzaţii. El susţine că învinuirile sunt o tactică folosită de Putin împotriva celor care se opun regimului.

“După protestele din 6 mai, a devenit evident că Kremlinul a preluat modelul belarus de reprimare a opoziţiei. De acum încolo cei de la putere se vor comporta în acest fel. Vor deschide dosare penale pe numele tuturor celor pe care îi consideră periculoşi. Astfel, adversarii politici vor putea fi întemniţaţi în orice moment şi izolaţi pentru o perioadă lungă de timp” susţine opozantul.

Aleksei Navalnâi, avocat de meserie, este văzut drept o persoană care ar putea să devină un lider viabil pentru opoziţia fracturată de la Moscova. El este însă criticat adesea pentru declaraţiile sale naţionaliste și a fost recent implicat într-un alt scandal vizând desemnarea sa în comitetul director al companiei de stat Aeroflot. Navalnâi şi-a câştigat reputaţia criticând pe internet actele de corupţie comise de înalţii demnitari ruşi, dar şi de companiile de stat. Înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2011, el a participat la organizarea unor proteste de amploare îndreptate împotriva partidului de guvernământ “Rusia Unită”.

Statele Unite îşi exprimă îngrijorarea faţă de acuzaţiile aduse opozantului rus Aleksei Navalnâi şi faţă de procesul grupului feminist “Pussy Riot” care se află de asemenea pe prima pagină a mass-mediei din Rusia în aceste zile.

În opinia Departamentului american de Stat, este vorba despre o persecuţie motivată politic la adresa opoziţiei ruse şi de o presiune asupra celor care îşi exprimă opiniile disidente.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new