Moscova renunţă la radarul din Azerbaidjan ?

December 13, 2012

Rusia şi Azerbaidjanul nu au putut ajunge la un acord în privinţa sumei plătite pentru închirierea staţiei radar de la Gabala, aflată pe teritoriul azer. Noul preţ cerut de Baku nu i-a convenit Moscovei, care a anunţat partea azeră că renunţă la exploatarea staţiei. Un asemenea deznodământ s-a dovedit surprinzător pentru mulţi, în condiţiile în care doar cu o săptămână în urmă unii experţi opinau că Rusia şi Azerbaidjanul vor ajunge la un acord. De altfel, unii analişti militari consideră şi acum că negocierile în această problemă vor continua, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Pronosticurile optimiste se fundamentau inclusiv pe declaraţia reprezentantului oficial al Ministerului de Externe al Azerbaidjanului, Elman Abdullaev, care afirma săptămâna trecută că negocierile cu Rusia pe marginea prelungirii perioadei de închiriere a staţiei radar continuă. Este dificil de estimat ce s-a întâmplat în aceste ultime zile şi în ce măsură se va răsfrânge această neînţelegere asupra relaţiilor dintre cele două ţări.

Comentând situaţia creată, politologul şi deputatul azer Rasim Musabekov şi-a exprimat convingerea că relaţiile ruso-azere depind nu doar de închirierea staţiei de la Gabala. ‘Între statele noastre există o strânsă cooperare într-o serie de domenii. Cred că această cooperare va continua la acelaşi nivel‘, a spus politologul.

În opinia lui Musabekov, în timpul negocierilor partea rusă trebuia să conştientizeze importanţa staţiei pentru securitatea sa şi contribuţia pe care staţia ar fi putut-o avea la securitatea Azerbaidjanului. ‘Însă Rusia nu a făcut acest lucru. Partea rusă afirma că are nevoie de staţia de la Gabala, însă doar contra sumei care îi convenea ei. Această dorinţă a Rusiei nu corespundea nivelului relaţiilor bilaterale. În realitate, din punct de vedere al securităţii Rusia nu prea avea nevoie de această staţie: ea dorea doar să-şi etaleze prezenţa în Azerbaidjan, iar acest lucru nu mai corespundea intereselor azere’, este de părere deputatul.

Totuşi e bine de ştiut că staţia radar de la Gabala, una din cele 9 construite pe teritoriul fostei URSS, este parte componentă a sistemului de alerta al FR în caz de atac cu rachete, capacitatea sa de detectie fiind în jur de 8000 km, adică suficient pentru a detecta un atac lansat din partea nordică a apelor  Oceanului Indian. Şi desigur, suficient pentru a şti ce se întâmplă în arealul Orientului Mijlociu, adică în principal în Turcia, Iraq, Iran. După destrămarea URSS şi declararea independenţei de către Azerbaidjan, Rusia a plătit anual chirie de aproximativ 14 milioane de dolari.

În pofida faptului că, deocamdată, Baku s-a limitat la a constata suspendarea de către Rusia a exploatării staţiei de la Gabala, majoritatea analiştilor sunt de părere că situaţia nu trebuie dramatizată. În acelaşi timp, ei amintesc că la vremea sa Rusia s-a lovit de o problemă asemănătoare în Ucraina, când a renunţat la staţiile de radiolocaţie aflate pe teritoriul acestei ţări, fapt care a devenit un motiv de adversitate între Rusia şi Ucraina.

În aceeaşi notă s-a pronunţat şi preşedintele parlamentului azer, Oktai Asadov. ‘Când a apărut problema staţiei radar de la Gabala, Azerbaidjanul şi Rusia au înfiinţat o comisie. La finalul negocierilor părţile au decis să suspende exploatarea. Aceasta nu înseamnă că relaţiile dintre Azerbaidjan şi Rusia se deteriorează’, a spus Asadov în timpul şedinţei de marţi a parlamentului, dând asigurări că această chestiune nu este una problematică, chiar dacă în presă ea este oglindită oarecum diferit.

Asadov a amintit că şi Kazahstanul îşi revizuieşte la ora actuală acordul cu Rusia privind exploatarea cosmodromului ‘Baikonur’, fapt care nu se răsfrânge negativ asupra relaţiilor dintre cele două ţări.

Unii experţi militari sunt de părere că este prematur să se pună punct în procesul de negocieri. În opinia lor, problema staţiei de la Gabala va fi discutată între ministrul azer al apărării Safar Abiev şi omologul său rus Serghei Şoigu, în cadrul actualei reuniuni a Consiliului miniştrilor apărării ai statelor membre în Comunitatea Statelor Independente (CSI), reuniune care se desfăşoară la Moscova.

One response to “Moscova renunţă la radarul din Azerbaidjan ?”

  1. […] de contractul de închiriere a Rusiei a stației radar Gabala din Azerbaidjan și, ca urmare, Federația Rusă a încetat închirierea instalației, optând în schimb pentru finalizarea construirii unei noi centrale în regiunea […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new