Moscova – Sergey Shoigu dorește reluarea discuțiilor pe tema scutului antirachetă
March 27, 2013
Ministrul rus al Apararii, Sergey Shoigu l-a felicitat pentru numire pe omologul său american, Chuck Hagel. În cadrul aceleiași convorbiri telefonice cei doi au discutat și despre scutul antiracheta, situația din Afganistan, Coreea de Nord, Iran și Siria.
Potrivit Agenției RIA NOVOSTI, la începutul acestei săptămâni, Ministrul rus al Apărării Sergey Shoigu – în cadrul unei convorbiri telefonice avute cu Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel – și-a exprimat “dorinţa de a relua discuţiile despre scutul de apărare antirachetă din Europa”.
Conform adjunctului ministrului rus al Apărării, Anatol Antonov, Shoigu l-a sunat pe Hagel pentru a-l felicita pentru recenta sa numire ca șef al Departamentului Apărării al SUA. ”Suntem foarte interesați de discutarea în continuare a situației privind amplasarea sistemul european de apărare antirachetă, iar ministrul nostru și-a anunțat disponibilitatea de a relua consultările periodice la nivel de miniștri adjuncți apărării cu privire la această chestiune” – a spus Antonov, citat de acceași sursă.
În același timp, serviciul de presă al Pentagonului a anunțat că Secretarul american al Apărării Chuck Hagel “este de acord şi a reafirmat că negocierile pe tema scutului antirachetă constituie o parte importantă a relaţiilor americano-ruse”. Discuţiile urmează să continue la nivel de adjuncţi ai miniştrilor, a precizat la rândul său purtătorul de cuvânt al Pentagonului George Little într-un comunicat. De asemenea, Chuck Hagel a precizat că îți dorește o dezvoltare și apropiere a relațiilor bilaterale și pe alte probleme de interes cum ar fi cooperarea privind Afghanistanul, Iranul, Coreea de Nord sau Iran, subiecte care de asemenea au fost abordate în cursul discuției telefonice a celor doi înalți oficiali.
Reamintim că săptămâna trecută Pentagonul a anunţat restructurarea etapelor 3 și 4 a proiectului scutului antirachetă al NATO din Europa, menit să facă faţă unei ameninţări balistice iraniene, însă pe care Rusia îl vede ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale. Percepută de analişti de la Washington drept o deschidere faţă de Moscova, această decizie nu este nicidecum o “concesie pentru Rusia” ci relevă noile priorități strategice ale SUA, a declarat un adjunct al ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.
Leave a Reply