Moscova – Summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă

December 19, 2012

Şefii de stat din Federaţia Rusă, Kazahstan şi Belarus s-au reunit astăzi la Moscova cu prilejul lucrărilor Consiliului Economic Eurasiatic – forumul de conducere a preconizatei Uniuni Vamale Eurasiatice şi Spaţiului Economic Comun vizat de cele trei state. Tot astăzi capitala Rusiei găzduieşte şi Summit-ul EURASEC şi cel al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă(CSTO).  Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologii săi vor discuta despre dezvoltarea interacțiunii și aprofundarea integrării economice a celor trei state, precum şi despre măsurile menite să concretizeze la începutul anului 2015 viabilitatea Uniunii Economice Eurasiatice.

Se preconizează de asemenea că șefii de stat vor prezenta președintelui Comisiei Economice Eurasiatice,  Viktor Khristenko, un raport privind punerea în aplicare a principalelor direcţii de integrare. O atenție prioritară va fi acordată impedimentelor de punere în aplicare a sarcinilor ce vor asigura funcționarea Uniunii Vamale și implementarea parametrilor stabiliţi, precum și modalităţilor de dezvoltare şi extindere în continuare a proiectului de integrare Eurasiatică, inclusiv etapele de formare a Economice Eurasia Uniunii, informează portalul ucrainean unian.com.

De asemenea, la Kremlin a avut loc o nouă sesiune a şefilor de state din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă. Potrivit site-ului oficial al Preşedinţiei ruse, la întâlnire au fost prezenţi șefii de state din CSTO: președintele armean – Serj Sargsyan, președintele din Belarus – Aleksandr Lukașenko, președintele Kazahstanului – Nursultan Nazarbayev, președintele Kârgâzstanului – Almazbek Atambayev, președintele rus – Vladimir Putin, Președintele Tadjikistanului – Emomali Rahmon.
Pe agenda reuniunii s-a aflat un pachet de 18 decizii care au şi fost adoptate la Summit, inclusiv privind direcțiile principale de dezvoltare a cooperării militare pînă în anul 2020. Discuţii s-au purtat şi cu privire la suspendarea calității de membru a Uzbekistanului din CSTO, prognoza situației din Afganistan și măsurile de combatere a amenințărilor de securitate zonală ce vin dinspre Afganistan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new