Musulmanii din toată lumea sărbătoresc luni&marți Eid al-Fitr

July 28, 2014

Musulmanii din întreaga lume celebrează luni (sau marți, după caz) prima zi a Eid al-Fitr, sărbătoarea care marchează încheierea lunii de post și rugăciune a Ramadanului, transmite agenția DPA.

Arabia Saudită, unde se află Mecca și Medina – locurile cele mai sfinte ale Islamului, a anunțat că duminică a fost ultima zi a Ramadanului.  Anunțuri similare au fost făcute de Bahrein, Egipt, Iordania, Irak, Kuweit, Liban, Qatar, Autoritatea Palestiniană, Siria, Emiratele Arabe Unite, Yemen și republicile islamice din Caucaz. Indonezia, țara cu cea mai numeroasă populație musulmană din lume, a afirmat, de asemenea, că marchează luni prima zi a Eid al-Fitr. Omanul și India au anunțat însă că vor celebra marți prima zi a Eid-al-Fitr.

În timpul Ramadanului, credincioşii musulmani, cu excepţia femeilor însărcinate, călătorilor, bolnavilor şi copiilor, nu au voie să mănânce, să bea, să fumeze sau să întreţină relaţii sexuale din zorii zilei până la apusul Soarelui. Caracterul sacru al Ramadanului, unul dintre cei cinci piloni ai islamului şi care acoperă a noua lună a calendarului islamic, este conferit de credinţa potrivit căreia în această lună profetul Mahomed a primit revelaţia Coranului.

Ramadanul este urmat de sărbătoarea Eid al Fitr, (Eid este un cuvânt arab care înseamnă „sărbătoare”, în timp ce Fitr înseamnă „încetarea postului”; sărbătorea celebrează încheierea a 29 sau 30 de zile de post din zori până la apus pe tot parcursul lunii de Ramadan) care durează trei zile şi începe cu o rugăciune colectivă în faţa moscheilor, întrucât acestea nu sunt suficient de încăpătoare pentru a primi toţi credincioşii. Această sărbătoare mai este şi un prilej pentru meditaţie, iertare, acte de generozitate, cadouri pentru copii şi vizite familiale.

Câteva mii de musulmani din România s-au rugat astăzi, pe stadionul Dinamo din Bucureşti, cu ocazia rugăciunii colective și începerii sărbătorii Eid al Fitr (Ramazan-Bayram). România are o comunitate islamică de aproximativ 60.000 de persoane.

Eid Mubarak tuturor musulmanilor!

* Eid Mubarak – urare tradițional- musulmană, utilizată în cadrul festivalului Eid-ul-Fitr. Se poate traduce ca „festival binecuvântat” sau poate fi parafrazat ca „bucurați-vă de acest festival binecuvântat de încheiere a Ramadanului”. „Eid” se referă la festivitate în sine, iar „Mubarak” înseamnă binecuvântat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new