NATO – Aeronavele AWACS asigură supravegherea aeriană a Europei de Est

April 11, 2014

Franţa furnizează, de la începutul lunii aprilie, un avion radar de tip Awacs pentru misiuni de supraveghere aeriană în estul Europei, în contextul crizei din Ucraina, a anunţat Statul Major al armatei franceze.

“De la începutul lunii aprilie, o dată la trei-patru zile efectuăm un zbor cu un avion de tip Awacs”, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei franceze, colonelul Gilles Jaron.

Aeronavele AWACS operează în cadrul Componentei de aeronave E-3A – parte a Forţei NATO de Avertizare Timpurie (NATO Airborne Early Warning and Control Force) a cărei misiune de bază este asigurarea supravegherii aeriene, comenzii, controlului şi comunicaţiilor pe timpul operaţiilor desfăşurate în spaţiul aerian al NATO.

Aeronavele operează la înălţimi de peste 9.000 metri, cu o rază de descoperire a radarului de 31.000 kilometri pătraţi şi pot detecta ţinte ce evoluează la înălţimi mici, în limita a 400 kilometri şi la înălţimi medii, în limita a 520 kilometri

La jumătatea lunii martie, Parisul propusese ţărilor baltice şi Poloniei avioane care să efectueze misiuni de supraveghere. În afară de zborurile Awacs, Parisul propusese punerea la dispoziţie a patru avioane de vânătoare pentru supravegherea spaţiului aerian al ţărilor baltice, dar NATO nu a făcut nicio solicitare oficială în acest sens.

Ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, a confirmat, miercuri, că România efectuează zilnic, cu o aeronavă AWACS a NATO, misiuni de supraveghere aeriană şi poliţie aeriană. În schimb, ministrul Dușa a refuzat să răspundă dacă au existat în ultimul timp noi alerte privind o serie de zboruri de recunoaştere efectuate de avioane ale armatei ruse. De menționat că Bulgaria a pus în alertă forţele aeriene de aproximativ 30 de ori în ultimele două luni ca răspuns la creşterea numărului zborurilor de recunoaştere efectuate de avioane ale armatei ruse în apropierea spaţiului său aerian, după cum a declarat marţi Anghel Naidenov, ministrul bulgar al Apărării, citat de Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new