NATO are staționate nouă nave în Marea Neagră

July 10, 2014

Gruparea de nave NATO ce staționează în prezent în Marea Neagră a ajuns la nouă, un număr record pentru ultimele decenii, a declarat marți o sursă militar-diplomatică pentru agenția de presă Ria Novosti.

ITS Aviere

”Crucișătorul american Vella Gulf, care a intrat în ajun în apele Mării Negre, a ajuns marți la Burgas (Bulgaria), iar fregata franceză Surcouf, care a revenit la 4 iulie în Marea Neagră, a ancorat în portul Batumi” (Georgia), a indicat interlocutorul agenției ruse de presă. Astfel, nouă nave militare se află în același timp în Marea Neagră. ”Un număr atât mare de nave NATO nu a fost aici încă din perioada sovietică”, a remarcat sursa citată.

Pe lângă navele menționate, în apele Mării Negre se mai află două nave de recunoaștere franceze, o navă de război italiană Dupuy de Lome, precum și una de recunoaștere Elettra, tot a marinei italiene.

În plus, potrivit Agerpres, pe coasta Bulgariei sunt în curs de desfășurare manevrele ‘Breeze 2014’, care implică nave ale grupării SNMCMG2 a NATO, în frunte cu nava amiral italiană ITS Aviere. Din această grupare mai fac parte nava italiană ITS Rimini împotriva minelor marine, nava turcă TCG Akcay, cu aceeași destinație, și nava britanică HMS Chiddingfold, de asemenea, antimine.

Marina rusă, implicată în prezent în manevre de amploare în Marea Neagră, va monitoriza acțiunile navelor de război ale NATO în cadrul exercițiilor ‘Breeze 2014’, au anunțat surse militare citate de RIA Novosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new