Negocierile de la Lausanne: Rusia și China – ”avocații” Iranului
April 2, 2015
Steve LeVine – Washington DC
Discuțiile în dosarul programului nuclear dintre reprezentanții Iranului și P5+1 (US, UK, Franța, Germania, Rusia și China) sunt de acum în faza de prelungiri. Miniștrii de externe chinez și francez au părăsit Lausanne, orașul elvețian în care negocierile continuă încă, la două zile după 31 martie termenul limită stabilit inițial pentru definitivarea unui acord-cadru. (Între timp, ministrul francez de externe Laurent Fabius a revenit la masa negocierilor probabil ca urmare a unor semnale pozitive din partea omologilor săi occidentali).
Într-un ocean de incertitudini avem însă un lucru cert: este tot mai previzibil că rezultatul negocierilor din Elveția va fi departe de marele/istoricul acord la care se spera, acela de a institui un moratoriu de cel puțin 15 ani pe dosarul înarmării nucleare a Iranului. În schimb, e sigur că va exista o declarație amplă – dar evazivă – care se speră efectiv să fie mai bună în final până la următorul termen limită de pe 30 iunie.
Se pare că Iranul și comunitatea occidentală încă nu se pot privi destul de deschis, ochi în ochi, nu ?
Corect, dar aceasta nu este singura mare problemă în acest context. Se pare că una dintre principalele probleme intervenite în cadrul discuțiilor este tocmai structura eterogenă a partenerilor de dialog ai Iranului, așa-numitul P5 + 1. Pe de o parte avem o linie roșie trasată dinspre partea condusă de SUA și care este pentru păstrarea de sancțiuni la adresa părții iraniene pentru a asigura respectarea prevederilor pe durata acordului. Aceasta include și o așa-numită dispoziție “snap-back”, propusă de Statele Unite și Franța, adică aplicarea de sancțiuni extrem de dure și fără avertizari prealabile în cazul în care se constată că Iranul va încerca să trișeze și să nu respecte întocmai acordul cu partenerii internaționali.
Pe de altă parte, echipa de negociere a Iranului a cerut ca toate sancțiunile petroliere și financiare ce planează asupra regimului de la Teheran să fie ridicate simultan și imediat după semnarea unei înțelegeri, și fără completări, clauze sau prevederi adiționale.
Această poziție a Iranului a atras ”avocați” chiar din rândul formatului P5 + 1. Deși aparent aliați cu SUA, Franța, Germania și Marea Britanie, în realitate la masa negocierilor Rusia și China s-au situat de partea Iranului cu privire la problema sancțiunilor. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat public că toate sancțiunile trebuie să fie abandonate imediat după semnarea acordului între părți.
În același timp, toate părțile implicate știu că în lipsa ajungerii la un acord (fie și într-o formă provizorie) sancțiunile vor continua să se aplice oricum și orice încercare de revenire va fi înnecată în apele tulburi de la Washington, Congresul american fiind cel care cel mai probabil ar ucide din start un astfel de demers.
Leave a Reply