Noi incidente între India și Pakistan în Kashmir

Premierul Pakistanului, Imran Khan, a cerut Indiei să înceapă un dialog pentru atenuarea tensiunilor, după două zile în care cele două ţări şi-au încălcat reciproc teritoriile cu aviaţia militară, informează DPA.

“V-aş mai cere încă o dată să aibă câştig de cauză raţiunea, să ne aşezăm şi să ne rezolvăm problemele prin dialog” i s-a adresat Khan omologului său indian, Narendra Modi, printr-un discurs televizat. “Întrebarea mea pentru guvernul Indiei este dacă ne putem permite erori de calcul sau putem începe un război cu genul de arme pe care le avem şi noi, şi dumneavoastră”, a adăugat el.

Avioane militare indiene au efectuat marţi un raid aerian numit „preventiv” în Kashmirul pakistanez. Erau vizate poziţii ale grupului terorist Jaish-e-Mohammad, organizație care a revendicat atentatul comis recent în Kashmirul indian, soldat cu moartea a 46 de militari.

Incidentul a fost urmat de un atac al forțelor militare pakistaneze. Ministerul Informațiilor din Pakistan a postat pe Twitter un video de la locul prăbușirii avionului și mai multe imagini cu pilotul capturat, despre care afirmă că este tratat în conformitate cu „normele eticii militare”. Unele imagini îl înfățișează pe acesta plin de sânge și legat la ochi.

Autoritățile indiene au anunțat miercuri că un avion militar indian de tip Mig-21 a fost doborât în cursul confruntărilor aeriene și că pilotul aeronavei este dat dispărut.

Ministerul de Externe de la New Delhi a cerut oficialilor din Pakistan repatrierea de urgență și în siguranță a pilotului militar indian capturat în timpul incidentelor aeriene produse deasupra regiunii separatiste Kashmir, disputate de ambele părți.

De asemenea, Ministerul de Externe de la New Delhi a convocat un înalt oficial diplomatic pakistanez pentru a îi înmâna o notă de protest.

Conflictul din regiunea Kashmir e unul vechi, cu perioade de acalmie între incidentele violente. Atât Pakistanul, cât şi India dispun de arme nucleare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *