Alegerile din Moldova – un nou status-quo?!

Victor Nichituș

POLITICĂ DIN BASARABIA: UN STATUS QUO GEOPOLITIC AGREAT

Misiunea de observare OSCE a constatat că alegerile din 24 februarie au fost competitive și că drepturile fundamentale ale cetățenilor moldoveni au fost, în general, respectate.

Departamentul de Stat al SUA a recunoscut alegerile parlamentare și a îndemnat politicienii de la Chișinău să formeze rapid un nou guvern care să respecte voința alegătorilor de la alegerile parlamentare din 24 februarie curent.

La rândul ei, Federația Rusă, prin vocea purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, consideră ca alegerile parlamentare din R. Moldova s-au desfășurat, în general, conform standardelor democratice. Politicienii de la Chișinău ar urma să formeze un guvern care să „reprezinte interesele tuturor locuitorilor țării”.

Ministerul Afacerilor Externe de la București arată că alegerile din Republica Moldova s-au derulat „în general cu respectarea prevederilor legale şi standardelor democratice”, şi menţionează necesitatea menţinerii „perspectivei europene” pentru spațiul dintre Prut și Nistru.

Concluzia generală a tuturor observatorilor internaționali a fost că procesul electoral din 24 februarie din Republica Moldova s-a desfășurat respectând regulile democratice, iar neregulile minore înregistrate nu au influențat rezultatele scrutinului.

Concluziile trase de observatorii acestor alegeri, cei mai numeroși din istoria contemporană a statului moldovean, împiedică formațiunile politice care au trecut pragul electoral să aibă motive serioase pentru a protesta împotriva rezultatului înregistrat.

Singurul nemulțumit este liderul neoficial al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon: socialiștii moldoveni au pierdut alegerile, ei au acumulat cu 10 la sută mai puţin decât s-ar fi aşteptat, pierzând poziția de negociator şef în cadrul viitoarei coaliții de guvernământ. Domnia sa a sugerat că acest lucru s-ar datora formațiunii politice conduse de Ilan Șor.

Rezultatul obținut de Ilan Șor, unul care a subțiat voturile socialiștilor moldoveni și a dat șah opoziției socialiste i-au adus laude în comunitatea evreilor moldoveni stabiliți în Israel – mulți dintre aceștia sunt activiști ai partidului Yisrael Beiteinu (Casa Noastră Israel) condus Avigdor Lieberman. Ilan Șor este un apropiat al acestui important politician din Israel. Născut la Chișinău, Lieberman este un prieten declarat al statului moldovean și a fost/este primit cu onoruri atât la Moscova cât și în Washington.

În condițiile în care atât Statele Unite, cât și Federația Rusă au recunoscut rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova, rezultă că cei doi principali actori geopolitici și-au dorit/modelat un asemenea rezultat.

George Friedman declara că puterea care va controla cordonul de Est, de la Baltică la Marea Neagră, va controla securitatea celor două blocuri geopolitice antagoniste – Rusia și UE.

Poziționarea geografică a statului moldovean, face ca Moldova să fie cheia de boltă pentru cucerirea cordonului de securitate de la Baltică la Marea Neagră.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie a rezultat un status quo. Unul negociat, probabil, via Israel.

Consider că formula agreată la Moscova și Washington pentru administrarea statului dintre Prut și Nistru, teritoriu important pentru arhitectura cordonului de securitate de la Baltică la Marea Neagră, este cea făcută publică de Partidul Democrat din Moldova. Principiile anunțate pentru formarea viitoarei coaliţii de guvernare, conțin principalele elemente ale acestui arnajament politic care convine tuturor marilor actori din regiune: adoptarea orientării politice „pro-Moldova”, implementarea Acordului de Asociere cu UE, menținerea neutralității militare și reglementarea diferendumului transnistrean.

Anunțând noile date ale ecuației geopolitice, democrații moldoveni au sugerat că ei sunt cei care vor negocia viitoarea guvernare și că au puterea pentru a impune noile reguli de joc.

Atât timp cât rezultatul ecuației politice de la Chișinău produce un status quo geopolitic agreat de Moscova și Washington, via Tel-Aviv, contestările socialiștilor nu înseamnă mare lucru. Egale cu zero sunt și declarațiile politice apărute în spațiul public moldovean referitoare la imobilitatea politică a liderilor blocului electoral Acum.

Moldova, nu e buricul pământului, dar ocupă un teritoriu care se află la confluența celor două mari puteri, din acest motiv, important.

Lumea globalizată în care trăim face ca, atunci când e necesar, procesele politico-juridice, să dureze extrem de puțin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *