Dosarul Abyzov – exemplul ideal despre anti-corupția selectivă și elitele liberale

Gabriela Ioniță

Fostul ministru și unul dintre cei mai bogați reprezentanți ai elitei cu vederi liberale de la Moscova, Mikhail Abyzov, a fost reţinut de autoritățile ruse sub acuzații ce vizează fraudă și constituire de grup infracțional organizat. Prejudiciul invocat de Comitetul de Investigare – peste 4 miliarde de ruble (~62 milioane de $).

Update:

Curtea de Apel din Districtul Basmmany din Moscova a decis arestarea fostului ministru pentru 60 de zile. Deasemenea a refuzat să îl elibereze pe fostul ministru sau să îl plaseze în arest la domiciliu pentru o cauțiune de 1 miliard de ruble. În hotărârea sa, judecătorul Natalia Dudar a remarcat că nu există motive pentru a considera activitatea lui Abyzov drept subiect al unei anchete penale antreprenoriale fără legătura cu poziția sa în guvern.

Fiind liber, Abyzov va avea oportunități semnificative de a ascunde, de a distruge dovezi sau de a exercita presiuni asupra martorilor” a concluzionat instanța.

Apărarea va face apel la decizia instanței, a declarat avocatul fostului ministru Alexander Asnis. Mikhail Abyzov a declarat în fața instanței că este nevinovat.

Stelele căzătoare ale liberalismului rusesc

Povestea de astăzi începe prin ianuarie, 2012, când – deși pe ultima sută de metri a mandatului său de președinte (mandat ce a asigurat pauza legală între mandatele lui Vladimir Putin) – Dmitry Medvedev anunța că și-a mărit echipa de consilieri cu Mikhail Abyzov. Tânăr, poliglot, elegant, bun cunoscător al mediului de afaceri, cu alte cuvinte, o achiziție bună care părea să consolideze echipa cu viziuni liberale și opțiuni pro-americane din zona guvernamentală.

Premierul Medvedev într-o discuție cu miniștrii Arkady Dvorkovich, Mikhail Abyzov și reformatorul economiei rusești Anatoly Ciubais.

Odată cu revenirea lui Medvedev la guvern, după alegerile prezidențiale, Abyzov a primit portofoliul Ministerului pentru o Guvernare Deschisă (Open Government), o instituție cu un scop cam neclar, dar în a cărei prezentare se regăseau concepte ce dau bine în urechile publicului larg, cum ar fi: reglementare, transparență, reformare, modernizare. Unde Abyzov a făcut tandem cu un alt personaj influent al elitei liberale și prieten al premierului Medvedev, Arkady Dvorkovich.

Și așa a fost până în 2018, când după alegerile prezidențiale și reinstalarea unui nou cabinet Medvedev, postul ministrului Abyzov a fost eliminat din organigrama guvernului, ministerul cu pricina a fost aparent reorganizat în departament și, ulterior, desființat de facto. Tot în 2018, Medvedev a renunțat și la bunul său confident, Dvorkovich.

Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de FSB mă pot feri și singur

Din mai 2018, fostul ministru s-a mutat în Italia, de unde își gestiona afacerile din Rusia, Marea Britanie și Statele Unite. Și a evitat pe cât posibil călătoriile în Rusia, unde se știa deja că există o serie de investigații ale afacerilor sale. Procurorii anti-corupţie din Rusia luaseră deja urma unor conturi ce duceau spre o serie de firme off-shore din Cipru, Insulele Virgine și Cayman.

În plus, asaltul investigatorilor din ultimele luni asupra multor reprezentanți ai elitei guvernamentale, în special asupra celor cu veleități ideologice pro-occidentale, trebuie să îi fi creat reale rețineri fostului ministru.

Până săptămâna aceasta. Când Mikhail Abyzov a riscat (?!) și a poposit la Moscova pentru o vizită de afaceri și pentru a participa la petrecerea dată cu ocazia zilei de naștere de către vechiul său coleg și prieten, fost vice-premier pe probleme economice Arkady Dvorkovich. Care l-ar fi asigurat pe Abyzov că nu are motive de îngrijorare în privința autorităților ruse. Doar că asigurarea a ținut numai până la reținerea de către forțele speciale ale FSB, interogatoriu și cererea de arest. Cred că după această reușită, Dvorkovich nu mai are deocamdată motive de îngrijorare.

Ancheta susține că în perioada 2011-2014, Abyzov, beneficiarul unui număr de societăți comerciale offshore, profitând de conexiunile sale la nivel înalt și de poziția sa în cadrul guvernului, a furat și transferat în conturile acestor societăți 4 miliarde de ruble de la Societatea de Energie Siberiană și de la rețelele electrice regionale.

Lupta anti-corupţie vs lupta de interese

Deși Rusia nu duce lipsa de scandaluri de corupție și arestări a numeroși reprezentanți ai instituțiilor statale și ai administrațiilor locale, arestarea lui Abyzov este cea mai spectaculoasa de la cea a fostului ministru al Apărării, Anatoly Serdiukov. Deoarece reprezintă mai mult decât o lovitură dureroasă pentru elita politică, financiară și de business arondata zonei liberale și nealiniata directivelor Kremlinului. De fapt, semnalizează clar că greii din cercul președintelui Putin își consolidează capacitatea de influență în zona politico-financiar-economica și au pârghii suficiente pentru a folosi justiția selectiv în favoarea lor. Iar dacă în lupta aceasta se întâmplă să cadă capete ce pot fi date exemplu drept succese ale luptei anti-corupţie de către propaganda pro-prezidentiala, Kremlinul nu poate fi decât mulțumit.

Post-scriptum: Când a venit în echipa lui Medvedev, Abyzov era deja un om foarte bogat din afacerile cu energie. Revista Forbes îl cota în 2012 la peste 600 milioane de dolari oficial, deși neoficial averea sa se spunea că depășește un miliard. Fostul contributor al Power&Politics World, John Helmer, se întreba documentat în 2014 care e rostul acestui aranjament, comparându-l cu o vulpe pusă paznic la cotețul păsărilor. O simplă trecere în revistă a suveicii și increngaturii afacerilor ministrului Abyzov cu Anatoly Ciubais era suficientă ( chiar și pentru un outsider) să ridice mari semne de întrebare. Așa cum și afacerile lui Dvorkovich ne amintim că l-au scos din minți pe Igor Secin. Dar Kremlinul i-a acceptat acolo. Apoi anul trecut, Putin i-a stabilit lui Medvedev clar componența noului guvern. Din care dispăruseră tocmai cei apropiați acestuia. Abyzov și Dvorkovich, în capul listei. Kremlinului nu i-au scăpat niciodată fluxurile financiare subterane iar atunci când le-a lăsat să curgă nestingherit a fost pentru că avea ceva de câștigat. Uneori deloc vizibil imediat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *