De ce alegem să ignorăm China?

Constantin Gheorghe

Ieri s-au împlinit 70 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze. Au fost 70 de ani zbuciumați, fără îndoială. Și, în felul lor, chinezii își asumă istoria, infinit mai onest, și mai apăsat, decât ne-o asumăm noi. Aș îndrăzni să spun că actuala dezvoltare, fantastică, în toate domeniile, este modul în care PCC își cere scuze pentru tragedia ”Marelui Salt Înainte”.

Occidentul a ales să ignore momentul, sau să-l deformeze, cu o propagandă josnică, și primitivă. Știu, nu e deloc plăcută perspectiva confruntării cu un competitor strategic de vigoarea și de hotărârea RPC.

The number “70” formed by fireworks is seen in the sky over Tiananmen Square during the evening gala marking the 70th founding anniversary of People’s Republic of China, on its National Day in Beijing, China October 1, 2019. REUTERS

Mulți se uită la armamentul Chinei, și la saltul incredibil făcut de chinezi în domeniul tehnologiei militare. Dar asta este o abordare superficială. Puterea Chinei stă în sistemul ei de educație, și în resursele alocate cercetării-dezvoltării. Asta le permite să facă orice, de aici înainte. Vor fi liderii lumii industriale, vor fi cei care chiar vor combate eficient schimbările climaterice. Și, paradoxal, vor fi apărătorii globalizării, dar și ai capitalismului. Pentru că RPC este orice, numai o țară comunistă, nu! O cunoaștem superficial, via pomenita propagandă. Știm cine gândește pentru Xi? Cine-i sunt economiștii, strategii militari, intelectualii? Și atunci lipim etichete. Ca de obicei.

Nu știu cine a fost la Recepția de la ambasada Chinei. Oricum nu Iohannis, sau Dăncilă. Gesturile astea de doi bani, excesiv de slugarnice față de Occident, ne vor costa. Suntem de partea lumii care-și pierde relevanța, și importanța. Și nu e bine să-i ignorăm pe cei care urcă. Dar la ce să te aștepți de la unii care nu văd mai departe de lungul nasului?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *