Grevă diplomatică în Israel

Angajații Ambasadei Israelului la Moscova au spus că intenționează să închidă misiunea diplomatică până la rezolvarea unor nemulțumiri de natură administrativă. Motivul îl reprezintă o decizie a Ministerului de Finanțe din Israel care încalcă acordurile semnate anterior cu Ministerul Afacerilor Externe.

Această decizie obligă trimișii statului Israel, care slujesc în străinătate, „să respecte unilateral noile instrucțiuni care contrazic condițiile obținute anterior”. Surse din cadrul diplomației israeliene susțin că acest lucru încalcă „ordinea care a existat timp de câteva decenii”.

Nu vor fi furnizate niciun fel de servicii consulare. Intrarea la Ambasadă este închisă” se arată într-un comunicat dat astăzi publicității la Moscova.

Decizia diplomaților din Rusia nu este singulară. Ambasada Israelului în Ucraina a luat o decizie similară. Și așa se va întâmpla la toate misiunile diplomatice ale Israelului.

Acelasi lucru este valabil, desigur, și pentru Ambasada de la București, care a anunțat pe pagina de facebook închiderea activității. Cu toate acestea, Ambasadorul Israelului în România, Excelenta Sa David Saranga, a depus flori astăzi și a aprins o lumânare în amintirea tinerilor care și-au pierdut viața în incendiul din clubul Colectiv în urmă cu patru ani.

Pe 30 octombrie, angajații Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Apărării din Israel au început o grevă la misiunile diplomatice israeliene în străinătate. De asemenea, punctele de control de la granițele cu Palestina au fost închise.

Greva survine după ce Ministerul Finanțelor israelian a decis să recupereze impozitul pe cheltuielile de ospitalitate ale diplomaților care nu sunt susținute de chitanțe și alte documente doveditoare.

Nu este prima dată când Israelul este izolat diplomatic din cauza neînțelegerilor dintre MAE israelian și Ministerul de Finanțe. Astfel de greve au mai avut loc in 2013 și 2014, activitatea revenind la normal după negocierile dintre cele două părți. Acum însă rezolvarea nemulțumirilor este un pic mai complicată din cauza situației tensionate din Israel în urma alegerilor legislative și a imposibilității forțelor politice de a ajunge la un acord pentru formarea unui nou executiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *