Testele PISA și Apocalipsa

Septimiu Pan

Copiii așa zis “analfabeți funcțional” nu sunt proști. Nici tâmpiți, nici idioți, nici bolnavi psihic sau ce alte inepții am mai citit pe FB. Nici măcar analfabeți nu sunt.
Nu înțeleg ceea ce citesc pentru n-au mai citit, simplu. Nu au cuvintele la ei, în principal pentru că nu au vocabularul format. Dar știți de ce?


Pentru că mulți dintre alde lache pensat ori matale, sfânta ipocrizie, care acum rupeți fâșu’ de pe voi și vă târâți pe cur de îngurguțare, n-aveți o carte-n casă, necum un dicționar.
Pentru că așa se învață limba română, citind cu DEX-ul la cap. Așa se învață empiric și gramatica, disciplină ce nu ține deloc de “uman”, ci de “real”, analiza gramaticală necesitând un grad de abstractizare pe care nu-l are toată lumea, v-o spune unul cu 5-6 la gramatică și 9-10 la literatură pe toată linia.


Iar cititul nu rezolvă numai asta, ci multe alte probleme, e cea mai ieftină soluție inclusiv pentru capacitatea de adaptare și deviațiile comportamentale.
Și lăsați copiii în pace, nu-i mai arătați cu degetul, vorbiți cu ei, că și de acolo își pot lua vocabular și idei, măcar o oră pe zi renunțați la meci și la telenovele.
Așa “că care” simți că a venit apocalipsa simultan cu rezultatele testelor PISA, mucles și marș la librărie, dacă vreți copii “deștepți”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *