Asasinarea generalului Soleimani ‘nu a fost o idee bună’ consideră şeful Statului Major francez

La data de 3 ianuarie 2020, SUA l-au ucis într-un atac cu dronă la Bagdad pe Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei iraniene şi arhitectul strategiei de influenţă regională a Teheranului. Reacțiile comunității internaționale și chiar ale iranienilor au fost împărțite, unii salutand intervenția americană, alții dimpotrivă. Principalele cancelarii europene au îndemnat, oficial, la moderație, fără a se situa de o parte sau alta. Totuși, cum a arătat percepția evenimentului neoficial, putem deduce din declarațiile indirecte. Una dintre acestea fiind cea a șefului SMG al forțelor armate ale Franței, generalul François Lecointre.

‘Soleimani nu era un sfânt, era, foarte evident, un veritabil agitator şi un element de destabilizare foarte eficace al iranienilor’, dar ‘a merge să-l ucizi pe Soleimani pe terenul irakian mi se pare că nu a fost o idee bună’, a declarat generalul Lecointre, cu prilejul unei întâlniri cu Asociaţia jurnaliştilor din domeniul apărării (AJD).

‘Acest lucru slăbeşte poziţia Irakului şi, foarte clar, voinţa coaliţiei (internaţionale anti-Statul Islamic), a occidentalilor, este de a consolida Irakul, este de a-l ajuta să se reconstruiască ca un stat stabil şi suveran în regiune’, a mai spus el.

Întrebat despre riscul unor acţiuni din partea Hashd al-Shaabi, o coaliţie de paramilitari irakieni dominată de forţe pro-Iran şi integrată forţelor regulate irakiene, generalul francez a răspuns: ‘Suntem pe muchie de cuţit’.

‘Vom fi oare capabili să continuăm procesul de integrare (a lor) progresivă în armata irakiană – şi se lucrează în acest sens – sau, dimpotrivă, (Hashd al-Shaabi) va deveni mai făţiş un instrument de destabilizare în mâna Iranului? Nu ştiu să spun’, a admis responsabilul militar francez.

Parisul are desfăşuraţi 1.000 de militari în Orientul Mijlociu în cadrul operaţiunii Chammal, componenta franceză a operaţiunii internaţionale în Irak şi Siria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *