Sondaj VTsIOM: 48% dintre ruși sunt interesați de inteligența artificială

Majoritatea rușilor (75%) au auzit despre tehnologia inteligenței artificiale, în timp ce 48% au încredere în noua tehnologie și și-au exprimat interesul pentru progresele în domeniu, evidențiază datele unui sondaj dat publicității de Centrul Analitic de Sondare a Opiniei publice (VTsIOM).

Conform aceluiași raport 29% dintre respondenți au reușit să definească inteligența artificială, 38% au numit domeniile de aplicare ale acesteia, iar bărbații și tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au cunoștințe mai profunde în această privință.

Referitor la diseminarea ultimelor tehnologii de inteligență artificială rușii se poziționează pozitiv sau neutru, 7% se declară surprinși de inovații, și un procent de 12% au exprimat emoții negative. În acest context, respondenții evaluează cel mai pozitiv posibila implementare a AI în domeniile științei (72%), industrie (69%) și transporturi (66%).

Dintre cei care au dat o evaluare negativă, cei mai mulți au menționat probleme în ceea ce privește funcționarea echipamentelor și teama că mașinile vor scăpa de sub control iar un procent de 21% dintre respondenti s-au declarat îngrijorați de posibile scurgeri de date cu caracter personal.

De asemenea, rezultatele sondajului nu au confirmat stereotipul impactului negativ al inteligenței artificiale pe piața muncii – 68% din populație nu se teme să înlocuiască o persoană cu tehnologie în profesia sa, majoritatea fiind bărbați (75%) și tineri 18-24 ani (79%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *