Chișinău – Opoziția a ieșit din carantină

Victor Nichitus

Opoziția parlamentară a ieșit din carantină: a făcut curte Partidului Democrat și îndeamnă la alianță împotriva socialiștilor, vorbește despre moțiune de cenzură la adresa Cabinetului Chicu.

Înseamnă că s-a întîmplat ceva. Ce duș rece i-au scos din casă? Este vorba de două lucruri: ultimele cercetări de opinie care plasează Guvernul și instituția prezidențială pe primele locuri în încrederea populație și acceptul dat de autoritățile ruse pentru ca Moldova să primească creditul rusesc.

Banii sunt cei care pun lucrurile în mișcare: dacă Moldova se transformă într-un șantier, Maia Sandu pierde mandatul de președinte!

S-a văzut că trioul opoziției, Maia Sandu, Andrei Năstase și Andrian Candu au depus eforturi pentru a nu admite creditul oferit de Federația Rusă. Maia Sandu a venit în Parlament pentru a se adresa din această locație presei: ea a sesizat avantajul de putere pe care îl deține Andrian Candu, care are și funcția de deputat, și încearcă să ia măsuri inclusiv împotriva lui.

Contraofensiva politică a opoziției parlamentare a coincis cu lovitura de palat care a avut loc în interiorul Curții Constituționale: judecătorul Vladimir Țurcan a fost demis din funcția de președinte al Înaltei Curți, fostul deputat al Partidului Platforma DA, Domnica Manole a fost aleasă în funcția de președinte. Peste câteva momente am fost înștiințați că judecătorii Curții Constituționale au admis contestația depusă de deputatul Pro-Moldova, Sergiu Sârbu, la adresa legii care ratifica Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse pentru acordarea creditului de 200 de milioane de euro.

Plasarea judecătorului Domnica Manole în funcția de președinte al Curții Constituționale arată că această instituție a fost preluată de către opoziția parlamentară.

Prin suspendarea acestui acord de creditare, care ar putea fi anulat, Curtea Constituțională se transformă, dintr-un arbitru al jocului politic moldovenesc, într-un actor politic.

Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a declarat, la Național 4 TV, după suspendarea creditului rusesc, că a făcut tot posibilul ca acest acord guvernamental să nu treacă. Declarația făcută sugerează că lovitura de palat de la Curtea Constituțională și decizia luată de judecători ar putea fi influențată politic.

Contraofensiva politică a opoziției parlamentare a dat rezultate: banii din Federația Rusă pot să nu ajungă în Republica Moldova.

Dacă se va întâmpla așa, trioul politic Andrian Candu/Maia Sandu/Andrei Năstase are o problemă: va trebui să explice cetățenilor de ce nu-s salarii și investiții în medicină și în infrastructură.

Prezent la o emisiune de televiziune la NTV Moldova, președintele Igor Dodon a anunțat că există posibilitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

Felicitări trioului politic Andrei Candu/Maia Sandu/Andrei Năstase: în condițiile existente, alegerile parlamentare anticipate nu favorizează deloc partidele aflate în opoziție.

Există posibilitatea ca cei trei eroi să calce pe grebla anunțată de sociologi: în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, declanșate în acest an, Partidul Socialiștilor are cele mai mari șanse de a câștiga majoritatea necesară de a forma singur Cabinetul de Miniștri.

Opoziția a ieșit din carantină. Sigur nu e amețită?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *