Cum a devenit China putere spațială?

Constantin Gheorghe

Sunt câteva lucruri în articolul ăsta, care poate vor face pe unii să înțeleagă ce este China și cum a ajuns unde este acum. Cei care au fost responsabili de programul spațial chinez erau, toți, oameni cu studii în SUA. Dacă la Washington nu erau niște idioți la butoane, China ar fi fost de partea ”bună” a istoriei, adică în lagărul capitalist. Până și mare parte din elitele ei politice aveau studii în pomenitul Occident.

Căzând de partea ”rea” a istoriei, China s-a descurcat cum a putut, pentru a depăși rămânerile în urmă. Și care este calea cea mai rapidă? Importul de licențe și de tehnologii, la limită furtul de asemenea lucruri. Sovieticii le-au transferat un număr impresionant de tehnologii. A fost prețul plătit pentru a ține China alături de URSS.

Într-un fel, este și drumul urmat de România. Care a început cu transferuri de tehnologie sovietică, puse în funcțiune de specialiști formați, în interbelic, tot în Occident, după care a diversificat sursa împrumuturilor tehnologice, apelând la Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și, nu în ultimul rând, la SUA.

Și problema noastră, și a chinezilor, nu a constituit-o lipsa elitelor științifice. Problema au constituit-o executanții, adică gradul de calificare a forței de muncă. Forță de muncă recrutată, și la noi, și la ei, din mediul rural. Formarea ei a continuat, în China, și după 1989. În România, după același an, a început descalificarea. Unde suntem noi acum? Furnizăm mână de lucru necalificată Occidentului, am rămas, practic, fără elite științifice și tehnice(situl lui Cîțu!) și nu uităm în cartea de istorie, înjurându-i pe comuniști, că au făcut din noi o națiune de secol XX.

Nu trebuie să vă mai spun unde sunt chinezii. Care-și văd liniștiți de ale lor, pragmatici, și muncitori. Dominând și Estul, și Vestul, tocmai pentru că viziunea lor este una a timpului lung. Noi am ales să trăim precar, de azi pe mâine, la mica ciupeală. Bișnițari de Balcani, cu ghinion în tot ce facem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *