În Republica Moldova a fost inaugurat cel de-al treilea bust al Regelui Ferdinant I Întregitorul

Unirea prin cultură – un demers care funcționează

Deși vremurile sunt complicate iar geopolitica lumii se află de ceva timp într-o mișcare de regândire a intereselor și reașezare a relațiilor internaționale și regionale, context în care pandemia de COV19 nu a făcut decât să amplifice și mai mult punctele nevralgice, trăim în același timp un moment bun pentru a consolida ceea ce avem deja. Iar unitatea de limbă, știință și cultură dintre România și Republica Moldova este un proces – printre puținele, dat fiind repetatele crize politice din cele două state – care a funcționat neîntrerupt în ultimii 30 de ani.

Pentru că, iată, într-un moment dificil, în care majoritatea statelor europene se închid în sine, granițele devin iarăși vizibile în conglomeratul european iar analiștii fac predicții îngrijorătoare despre creșterea curentului naționalist, dezideratul unirii politice a celor două Românii aflate pe cele două maluri de Prut e tot mai greu de concretizat. Iar continuarea menținerii acestui ideal în viață trebuie apreciată ca atare. Un astfel de demers este și recenta inaugurare a unui bust al Regelui Ferdinant I în localitatea Verejeni, Raionul Telenești din Republica Moldova. Acesta vine să completeze restaurarea unui monument al Eroilor ridicat în perioada interbelică, la inițiativa preotului Teodor Caminschi, din banii localnicilor, adică, prin subscripție publică, ca multe alte monumente din acea perioadă. Ulterior, monumentul a fost parțial deteriorat de sovietici, dar postamentul (care păstrează două basoreliefuri sculptate în piatră ce reprezintă scene de război și o efigie regală) a rămas în picioare și a fost transformat acum în soclu pentru noul bust al Regelui Ferdinant.

În timpul glorioasei domnii M.S. regelui Carol II, prefect jud. Orhei fiind dl. C. V. Roșca, ridicatu-s-au acest monument în amintirea ostașilor căzuți în războiul pentru reîntregirea neamului din 1914-18 cu osârdia comitetului de construcție (…) Sfințirea și inaugurarea monumentului s-a făcut astăzi 9 septembrie1934.

– text descoperit pe soclul restaurat de Pavel Curchi

Bustul Regelui Ferdinand a fost realizat din bronz de un sculptor renumit în Republica Moldova, Veaceslav Jiglițchi. Inițiativa demersului cultural a aparținut fondatorului Asociației Monumentum, Iulian Rusanovschi, o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2018 de un grup de intelectuali din Chișinău, având ca scop principal restabilirea monumentelor interbelice din stânga Prutului. La evenimentul de inaugurare au fost prezenți locuitori ai comunei dar și invitați de rang înalt, intelectuali susținători ai ideii românismului, reprezentanți ai clerului și ai Asociației Momentum.

Grigore Tinică, profesor universitar, dr.în științe medicale, președintele Asociației Naționale a Cardiochirurgilor din România

Prezent la eveniment, Prof. Dr. Grigore Tinică a reamintit în cuvântul său despre importanța conservării și restaurării acestor monumente ”care sunt dovezi istorice de netăgăduit ale frăției de neam și limbă cu România, și care trebuie perpetuate în condițiile în care uriașul de la Răsărit se află într-o campanie acerbă de recuperare a influenței în teritoriile pierdute odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice”. De asemenea, domnia sa a ținut să le reamintescă copiilor și tinerilor prezenți la manifestare că ei sunt cei spre care își îndreaptă speranțele, că ”ei sunt cei care vor reuși să facă ceea ce noi încă nu am reușit” a menționat reputatul profesor cu trimitere la realizarea unei uniri care să reîntregească Patria-Mamă, de unde și importanța participării lor la această lecție de istorie vie.

La manifestare a fost prezent și academicianul Nicolae Dabija, care a rememorat primii pași făcuți în cadrul acestui demers și bucuria de a-l vedea concretizat. „Aici în 1934 a fost inaugurat un bust, care vroia să însemne centru geografic al Basarabiei. Anul acesta am venit la Verejeni am avut o întâlnire la școală și de acolo a pornit inițiativa. Întâmplător, m-am întâlnit cu Iulian Rusanovschi la Chișinău și i-am povestit. El mi-a spus: Îl fac eu. Nu am crezut că acest băiat tânăr va realiza în tim de șase luni visul tuturor oamnilor din localitate.” a declarat Nicolae Dabija.

Monumentul Regelui Ferdinand I – ”Întregitorul de țară” – din Verejeni reprezintă o capodoperă a culturii basarabene” afirmă avocatul Iulian Rusanovschi. El a mai a menționat în discursul său că ”actualul monument este unul foarte aproape de original, fiind consultate mai multe reproduceri ale monumentelor basarabene, păstrate în arhive”.

De asemenea, mai amintim prezența prof. univ. Ion Negrei, dr. în istorie, Vasile Șoimaru, deputat în primul parlament al Republicii Moldova, prof. univ. Mariana Ombyn, președinta raionului Telenești, primari ai satelor megieșe. La final, merită să amintim că Înalpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei a oficiat slujba de sfințire a noului monument și a adus prinos de laudă celor ce au contribuit la reușita acestei inițiative cu o înaltă încărcătură simbolică pentru susținătorii unității cu patria-mamă.

Acesta este cel de-al treilea monument închinat Regelui Ferdinant I din Republica Moldova, celelalte două fiind inaugurate în 2016 și 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *