Davos – Rusia și civilizația europeana

Tatiana Jukova

Observ ca media romanesti au fost atente la discursul rostit de Vladimir Putin la Forumul de la Davos ieri, dar au preluat acolo doar 2 teze: despre amenintarile unui conflict global si a distrugerii libertatilor omului sub dictatura corporatista. Dar nu au fost deloc atente si la programul social pe care l-a expus presedintele rus (fiecarul om trebuie asigurat acces la 4 bunuri: locuinta, locul de munca, medicina si invatamint). Si in plus, multi s-au intrebat de ce Putin nu a spus nimic despre treaba cu liderul opozitiei Alexey Navalny si protestele ce au avut loc in Rusia pe 23 ianuarie. Dar nimeni nu a observat un amanunt care imi pare cel mai important aici: ca si presedintele Forumului Economic Mondial Klaus Schwab, si Vladimir Putin au subliniat ca se cunosc reciproc si se consulta din cind in cind. Iar acum, prima intrebare (si singura facuta publica) dupa cuvintarea presedintelui rus, pe care a pus-o domnul Schwab, era despre cum vede Vladimir Putin relatiile viitoare intre Rusia si Europa. Si ce a raspuns Putin? Ca el crede ca Rusia reprezinta o parte din Europa si singura ei sansa pentru dainuirea ca civilizatie. Ca “avem in comun lucruri cu caracter absolut fundamental, este vorba de cultura comuna.

http://www.kremlin.ru/events/president/news/64938

Cei mai mari politicieni din Europa din trecutul recent au vorbit despre necesitatea dezvoltarii relatiilor intr Europa si Rusia, subliniind ca Rusia face parte din Europa. Si in sens geografic, si, ce este cel mai important, in sensul cultural ele sunt o singura civilizatie. Liderii francezi au vorbit despre necesitatea crearii unui singur spatiu intre Lisabona si Muntii Urali. Eu cred – si tot am spus deja despre asta – ca de ce până la Muntii Urali? Pina la Vladivostok”.
Pe mine toate acestea m-au pus pe ginduri, situatia in lume fiind mult mai complicata decit ne-o prezinta media oficiale peste tot – si in Rusia, si in Occident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *