Procuratura Generală a Rusiei – raport privind infracțiunile de corupție

În ciuda mediatizatei lupte împotriva corupției, “numărul infracțiunilor de corupție din ultimii opt ani a crescut constant”, relatează TASS, citând materiale statistice de la Procuratura Generală a Federației Ruse.

„ În acest an a fost înregistrat numărul maxim de infracțiuni legate de corupție detectate în ultimii opt ani (24,5 mii). Comparativ cu anul trecut, numărul acestora a crescut cu 16,5% ” a notat Procuratura Generală a Rusiei. Prejudiciile cauzate de infracțiunile de corupție au crescut, de asemenea, de la 32,4 la 39,4 miliarde de ruble.

„În același timp, valoarea daunelor compensate a crescut semnificativ prin rambursarea voluntară și confiscarea bunurilor, banilor sau obiectelor de valoare (de la aproape 3,5 miliarde de ruble la 9,9 miliarde de ruble). Valoarea activelor confiscate s-a triplat aproape (de la 16,6 miliarde ruble la 45 miliarde ruble) ” a raportat Procuratura Generală.

Aproximativ jumătate din infracțiunile de corupție (12,1 mii) sunt constituite de luarea de mită, a căror masă a crescut cu mai mult de un sfert (cu 27,4% – la 12,1 mii). În același timp, într-o treime din cazuri, suma mitei nu a depășit 10 mii de ruble. Numărul cazurilor de luare de mită mărită a crescut, de asemenea, cu 26% în ultimii 8 ani (până la 4,3 mii).

La 31 martie 2021, Procuratura Generală a Federației Ruse a  raportat că numărul infracțiunilor de corupție din Rusia de la începutul anului a crescut cu 11,8%. Comparativ cu aceeași perioadă din 2020, numărul infracțiunilor legate de corupție a crescut de la 6,3 mii la 7,1 mii, dintre care 3,5 mii infracțiuni au reprezentat fapte de luare de mită. 

Comparativ cu ianuarie-februarie 2020, numărul acestora a crescut cu 21,1%.

Potrivit Procuraturii Generale, în fiecare al treilea caz, mărimea mitei era de 10 mii ruble sau mai puțin. Majoritatea faptelor de luare de mită au fost găsite în Bașkiria, regiunea Moscova și teritoriul Krasnodar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *