Povestea prostiei în versiune americană

Gabriela Ioniță

Generalul Mark Milley, şeful Statului General Major al SUA, terorizat de ideea că Trump ar fi vrut să atace China, i-a telefonat omologului său chinez, în două rânduri, pentru a-l asigura că USA nu vor ataca China, afirmă jurnaliştii B. #Woodward şi R. #Costa în cartea lor “Peril” (care urmează să apară în următoarele zile).

Informația lansată ieri de Washington Post și preluată de numeroase publicații, a creat, evident, un scandal monstru între patrioții lui Trump și contestatarii acestuia. În timp ce primii nu au ratat ocazia de a invoca trădarea și a cere destituirea imediată a lui Milley, ceilalți l-au transformat într-un erou care, chipurile, a salvat credibilitatea Americii într-un moment de cumpănă.

Generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major al Forțelor militare ale USA

În replică, azi, Gen. Milley transmite, printr-un comunicat dat publicității de către purtătorul de cuvânt Col. Dave Butler, că acele discuții făceau parte din comunicarea #uzuală cu șefii forțelor militare din diverse țări. Desigur, nu contesta nimeni că aceste convorbiri telefonice au loc în mod regulat și că ele contribuie la menținerea unui climat de stabilitate între puterile lumii. Problema este însă că demersurile Gen. Milley nu prea par a se încadra în această poză. Poză în care îl regăsim și pe Mark Esper, la inițiativa căruia au avut loc acele convorbiri telefonice. Convorbiri care nu au respectat, aparent, niciun protocol utilizat în situația invocată de Milley. Adică el a decis, el a executat, fără să informeze pe nimeni.

Mie, demersul îmi pare decupat din “Povestea prostiei”, nu în viziunea lui Creangă ci în stil american. Pentru că isteria cu atacul asupra Chinei și utilizarea armelor nucleare a fost una pur inventată de establishmentul democraților și dusă la superlativ de propaganda de presă. Iar dacă de la Nancy Pelosi nu am nicio pretenție (e plină și politica americană de isterice!), de la șeful forțelor militare mă aștept să aibă mintea limpede, nu să se “agite” de grija unui pericol precum drobul de sare de pe hornul lui Creangă.


** A sunat Gen. Valery Gerasimov. 😁 Șeful forțelor armate ale Federației Ruse. Adică omologul Gen. Milley, gen. A spus că Milley cu siguranță l-a informat pe Secretarul Apărării, care – cu siguranță – l-a informat pe Trump despre aceste convorbiri și conținutul lor. Deoarece așa e protocolul. Și el îl informează pe ministrul Shoigu și, uneori, chiar direct și pe președintele Putin. Altfel, în cazul lui Milley putem vorbi de trădare, și îi e peste putință să creadă asta!! 😄😄 Milley nu a informat pe nimeni, zic. Ah, nu i-a informat?! Un moment…După un scurt clic, în telefon se aude imnul Chinei. 😳

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *