Pămătuful și Sahelul

Luminita Arhire

MOTTO: „Viața în Sahel este dificilă și precară. Deși majoritatea populației se ocupă cu păstoritul nomad, deplasându-se cu animalele în funcție de precipitații, există și o mică parte implicată în cultivarea arahidelor și a meiului.(…) Sahel este una dintre cele mai călduroase și mai insuportabile regiuni. Nu este multă vegetație, din cauza zonelor deșertice extinse.” (WIKIPEDIA. org)
……………………………
……………………………………………………………..
Este că ați uitat că el există? Este că dacă vă întreba un reporter de teren, rapid, pe stradă, cine este astăzi președinte în România ați fi răspuns, ezitanți și ușor încurcați: „Ăăăăă…Traian Băsescu?…”

Ei bine, marele bărbat despre care nu mai știați nimic… „Cyborgul”… „Dulapul”… „Ficusul”… „Plăvanul”… „Pămătuful”… „Marele Mut”… „Bețe-n roate”… „Blocannis”… „Cometa”… „Hoha”, adică președintele Klaus, măi dragă, a reapărut în spațiul public! Și faptul că a reapărut e nimic, dar a trebuit să și muncească! Adică să se lupte voinicește și cu somnicul pufos care era cât pe ce să-l doboare în nenumărate rânduri, dar și cu neiertătorii fluturi din stomac, ăștia fiind mereu prezenți la Klaus, dar nu în aceleași împrejurări precum la alți cetățeni imprudenți care se îndrăgostesc, ci numai atunci când este lipsit în mod brutal de varza cu ciolan, șnițelul vienez și ștrudelul tradițional.

Să vă spun… deci, de pe 13 ianuarie până pe 19 ianuarie 2022, președintele nostru n-a muncit nimic, dar nimic… Zero activitate în agenda prezidențială. De pe 3 februarie până pe 10 februarie 2022, iar n-a făcut nimic. Relaș. De pe 11 februarie până pe 16 februarie 2022, linie orizontală, cu țiuit continuu, pe ecranul monitorului. Încă o dată, nimic… Păi, vorba ardeleanului din banc, uitându-se la melcul ce se deplasa agale: „No, ăsta ori e ceva, ori să duce undeva!” Și n-o să credeți, dar el chiar se ducea undeva!

În aceste condiții, a părut un foc de artificii pe cerul patriei activitatea de o inimaginabilă efervescență (avându-se în vedere că noi știm despre cine este vorba) a președintelui Klaus, cel care a făcut niște piruete pe 16 și 17 februarie 2022, de ziceai că-i Nureyev… adică nu chiar Nureyev, deoarece acela era rus, ceea ce în actualul context internațional ar putea fi interpretat, dar cam așa ceva. Să urmărim, zic, invocată de el însuși, agenda președintelui nostru în ultimele zile:

„Bună seara! Am participat ieri și astăzi la o serie de întâlniri la nivel înalt, întâlniri FOARTE importante. FOARTE pe scurt aș relata.”

Ei, dar de ce, dragă, așa, „pe scurt”? Că doar publicul este interesat la maximum să afle!

„Aseară am avut o întâlnire într-un cerc RELATIV MAI RESTRÂNS (hai, nu ne fierbe… cam cât de relativ și cam cât de restrâns?, n.n.) o întâlnire la care m-a invitat Președintele Macron, întâlnire pe care am avut-o la Palatul Élysée. A fost vorba de a discuta PUȚIN (decât mult și fără rost, mai bine puțin și prost, n.n.) cum putem să abordăm chestiunea prezenței noastre militare în zona Sahel (i-auzi! chiar, oare cum putem? n.n.), unde suntem și noi implicați în combaterea grupurilor teroriste de acolo. Situația este foarte complicată, au fost acolo răsturnări de guverne (să mori tu! să-ți iasă bube la nas! adică știai ce se petrece în Sahel, când tu încă mai crezi că Deva e județ, n.n.) și a trebuit să analizăm această chestiune (și, ai analizat-o, dragă? n.n.). Important de acolo de reținut – că noi, România, suntem hotărâți (eu nu-s așa hotărâtă, să știi…n.n.) să continuăm într-un format care va fi găsit în următoarea perioadă (deci ești hotărât să continui ceva într-un format care nu există încă, n.n.) pentru a rămâne acolo, implicați în rezolvarea chestiunilor (!!!. n.n.).”

Asta a fost pe 16 februarie… să vedem ce-a făcut și pe 17 februarie:

„Astăzi am venit la Bruxelles, unde am avut o întâlnire în format Consiliu European, dedicată situației de la granița Ucrainei cu Rusia -o problemă care pe noi ne preocupă FOARTE MULT (nu mă îndoiesc, n.n.), dar și pe ceilalți, evident (!!!, n.n.). O întâlnire însă FOARTE BUNĂ și cea mai importantă concluzie din întâlnire pe Ucraina (!!!, n.n.) și Flancul Estic a fost că trebuie să rămânem uniți. A fost o întâlnire scurtă (așa-i, totu-i scurt, dacă nu-i lung, a spus un înțelept bulgar mai demult, n.n.) fiindcă după aceea am avut Summitul despre care o să vă spun imediat”

Stați atenți acum, că vine „Summitul despre care o să vă spun imediat”:

Astăzi, începând de la prânz, am participat la o întâlnire la nivel înalt, un Summit, între Uniunea Europeană și Uniunea Africană, o întâlnire în format fizic, FOARTE importantă. Africa nu este un continent cu care nu avem prea multe (adică, nu avem prea multe, ce? n.n.), dimpotrivă, este un continent care ne preocupă (zău? am aflat cu surprindere că te preocupă Africa… eu credeam că nu te preocupă nimic, dar absolut nimic, n.n.). Este evident că problemele Africii sunt și problemele noastre (ei, Doamne, tu te auzi ce spui? să ne ferească Dumnezeu să fie și ale noastre, n.n.) – dacă ne gândim doar la chestiunea pe care am menționat-o deja, terorismul din zona Sahel (deci, terorismul din Sahel e o problemă a României, aha!…, n.n.), dar și oportunități pe energie, pe colaborare economică, de ce nu, combaterea migrației (Africa e și ea campioană la combătut migrația? n-am știut, n.n.) și multe alte teme pe care trebuie să le abordăm în comun, dacă vrem să găsim soluții la problemele care apar (deci, să găsim soluții la problemele care n-au apărut încă… interesant, zic… n.n.) și să găsim soluții și abordări constructive pentru oportunitățile care apar (!!!, n.n.).”

Declarația de presă a continuat cu aceeași “profunzime” a ideilor prezidențiale și în același ritm alert:

Iar acum, spre seară, am participat la o masă rotundă, s-au organizat mai multe, o masă rotundă dedicată păcii și bunei guvernanțe, o temă care pentru noi este EXTREM de importantă din FOARTE MULTE puncte de vedere. De aceea, suntem FOARTE implicați în problemele care ne preocupă pe Flancul Estic (!!!, n.n.) și, cu oarece (!!!, n.n.) succes, în aceeași măsură, suntem implicați în zona Sahel (sigur, dacă nu știi nimic despre varză sau tomată, dă-i înainte cu „crastavetele” Sahel), (guvernele alea știu că le ajutăm cu „expertiza” noastră? sau vrei să le faci o surpriză mai târziu? n.n.).”

După care a urmat lovitura de grație:

„…Iar mâine voi participa la o masă rotundă pe teme de educație.”

Asta a fost prea mult pentru mine. Păi bine, măi, Minitehnicus! Dar nu ți-o fi ție greu mâine, după ce două zile te-ai forțat cu Sahelul, să treci direct la problema educației? Sau o să le zici ceva, cutremurător, despre educația din Sahel?
…………………………………………………………………………………
P.S. La întrebările jurnaliștilor (trei întrebări) a răspuns că: „avem 600 km graniță cu Ucraina”… și ne așteptăm la migranți, da’ „avem și noi măsuri specifice pregătite, dar trebuie să știm foarte clar”, apoi că „ne dorim în continuare ca acest grup de luptă – battle group, cum se numește în NATO să fie poziționat în România”, în timp ce tema Schengen „nu a fost temă de discuție, și, în consecință, aseară nu a fost discutată această chestiune, însă am discutat-o cu altă ocazie și cu toții, împreună, suntem conștienți că această situație trebuie rezolvată.”

Așa că… să fim liniștiți. Situația e sub control și Klaus veghează cu atenție și îngrijorare…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *