Primăvara ucraineană, un eșec planificat

Dan Pavel

Am văzut că m-ați băgat pe lista cu inamici ai poporului. Inițial pentru că am criticat-o pe Merkel. Apoi că am criticat extinderea NATO. Smiorc! Mă simt dator să fac o confesiune de față cu toți cititorii: Vladimir Putină este nașul meu de cununie. Eu v-am mai zis că nu-i bine să fiți proști mai mult de cinci minute în fiecare zi și, dacă se poate, nu toate odată.

Dacă nici acum nu se vede făcătura Merkel-Putin, cu mafia gazului, circulați pe stradă fără permis de creier. Da, am criticat ani de zile politica UE de subjugare energetică. Era fraudă ecologică. La cum zăceau foștii lideri europeni în sinecurile putiniste, ca gândacii sub mobilă, trebuia să fie clar de acum trei ani că Europa e compromisă la nivel decizional. Zbiera Trump la ei de-atunci că SUA apără flancul și flancul doarme în pat cu Rusia, sugând pe sub plapumă. (Aoleo, mai e și trumpist!). Alte întrebări esențiale pentru cei cu IQ mai mare decât numărul de la pantof: 1) De ce se insistă pentru liberalizarea pieței de energie taman în plină comprimare pandemică? 2) De ce toată lumea ascunde faptul că urmează un rebound masiv de cerere? și 3) De ce se investește masiv în infrastructură LNG dacă toată protipendada europeană renunță la fosili până în 2035 sau whatever? Ar fi trebuit să fie evident că Germania joacă murdar, via Nord Stream 2. Germania fraudează cotele de emisii și-n ziua de azi. Exportă și arde deșeurile în Europa de Est. Ea scade emisiile pe care le emitem noi, ungurii și polonezii. Ce vreți? Adevărul sau dulci săruturi în ureche?

Na, că au venit americanii, li s-au căcat în potecă și l-au lăsat pe Putin să dea cu palma în el. S-a supt Nord Stream 2. Acum decopertează nemții pentru exploatare minieră și redeschid centralele pe cărbune ca să acopere ce-au desființat în energie nucleară. Am ecologizat de ne ustură curul. Au sărit trotinetiștii ca arși când am zis de frauda ecologică a lui Merkel. Eu nu știu ce vor fumigenele astea prefăcut progresiste. Cum s-ar putea schimba realitatea energetică a planetei ca să nu lezeze sensibilitățile ecologiștilor de cafenea? Gaz nu, cărbune nu, energie nucleară nu, hidro nu… din vânt și soare nu putem acoperi consumul… Efectiv nu înțeleg! Energia nucleară era singura opțiune verde capabilă să acopere cererea odată cu tranziția la încălzire și mașini electrice. Dar este câh! Căcuță! Nu ne-a zis toată lumea bună că o să murim iradiați??? N-ați văzut Chernobyl pe HBO!?! Doamne ferește!!! Nu mai bine închidem noi tot și luăm gaz de la ruși? Că așa ne-a promis nouă tanti Angelica – că totu-i curat și grin și astea… European!

Am criticat extinderea NATO. Trecând peste toată suflarea americană care ne-a avertizat, de la Friedman, Cohen și până la Kissinger, tot ce trebuia să știm era publicat deja de ani de zile. Grupul strategic Contra Terorismului CTG-EUCOM publicase o analiză pe tema extinderii. Reieșea clar că extinderea în Ucraina este imposibilă pentru că rușii au demonstrat mereu că nu se vor da înapoi de la acțiuni militare clandestine și deschise, dacă se simt presați. Până și actualul director CIA, William Burns, a avut o poziție categorică la vremea aceea. Bănuiesc că și el e putinist. Având în vedere că multe din analizele inteligenței americane – Pallin & Westerlund, Wilson Center, RAND, CTG etc – erau accesibile tuturor, singurul motiv pentru care v-a luat cu leșin acum este pentru că jurnalismul a fost înlocuit cu propaganda ideologică. Nu există analist politic sau militar care să fi prevestit succesul aderării Ucrainei. Vă provoc să găsiți unul serios pe internet.

Dacă toată lumea știa că se va termina în lacrimi, nu pot deduce decât că Primăvara Ucraineană a fost un eșec planificat al cărui scop principal era sabotajul. Au reușit să divorțeze Germania de Rusia, să-l sângereze bugetar pe Putin și să reconfigureze piața de fosili a lumii. Ucraina n-a fost despre ”dimocrăsi”. Cred că au dat înapoi cu zece ani progresele economice ale Rusiei, dacă nu mai mult. Au izolat-o complet. Aderările au fost kabuki geopolitic. Gazul și resursele rusești tranzitau prin Ucraina. Sevastopol era un palier esențial prin care Rusia își exercita puterea nucleară navală și comercială, iar rachetele NATO nu puteau sta nici la 600 de km pe linia Moscovei, nici la 30 de km pe linia flotei nucleare din porturile Mării Negre. Era complet ridicol să ceri o extindere în condițiile astea. Cred că au râs Bush și Obama trei zile după ce a invadat Putin. Toată lumea știa că e doar o chestiune de timp până se va împușca singur în picior. Mulți directorași FSB vor sfârși în Siberia din cauza dezastrului ăstuia. Putin a pierdut jocul pe termen lung și știe. Îl pierduse din 2014. O să-l sece Ucraina de resurse și bani încă douăzeci de ani de-acum încolo. Nu mai apucă s-o vadă consolidată politic în viața lui. Unde mai pui că a ajuns vasalul economic al Chinei în trei săptămâni de la invazie. Cred că singurul motiv pentru care stă la masa aia super-lungă este ca să nu-l împuște în ceafă propriul lui consiliu de securitate. Asta… și ca să nu i se vadă tentaculele pe sub sacou.

Din nefericire Ucraina a fost o țară de sacrificiu într-un joc geopolitic între superputeri. Acum stați cu ochii pe Venezuela. Am văzut că s-au dus americanii cu democrația în mână la Maduro. Venezuela este cea mai mare rezervă de petrol a planetei, dar a fost scoasă din cărți prin blocadă economică totală. Ăia mor de foame cu zeama sub ei pentru că nu pot exporta nimic. Cu Iranul n-a mers dragostea, iar acum, că au scos Rusia de pe tablă, trebuie jucată cumva Venezuela. Dacă nu semnează Maduro, o să iasă și la Caracas un Euromaidan care să-l înscăuneze pe Guaido. Cam asta a fost cu putinismul și anti-europenismul meu. De ce ai aborda o problemă geopolitică la modul ideologic? Nicio superputere de pe glob nu are ideologie dincolo de profit și consolidarea puterii. E nedrept și trist pentru Ucraina sau Georgia, dar realitatea e ce e, nu ce vrem noi să fie. Ăștia care tot faceți liste cu misogini, putiniști și-așa… să-i sugeți cucu‘ lui Lavrov! Am auzit că-i iese benzină pe-acolo. La 8,5 lei pe litru eu zic că merită să încercați.

Ce-aș face acum? Nu mă duce capul, dar știu ce aș vota. De fapt asta e tot ce puteam face noi aici pe rețele – să influențăm discursuri politice, nu să intimidăm gospodine și să scuipăm pe săraci. Aș vota pe cineva care ar asigura independența energetică a României printr-un proiect nuclear modern și prin exploatări de resurse naționale. Cineva care să oprească importurile și arderile de deșeuri. Vreau ecologizare pe bune. Având în vedere prestația militară a rușilor în Ucraina, aș vota un politician care ne-ar mărita un pic cu expertiza militară franceză. Văd că rușii sunt blocați tot în mentalitatea americană care te obligă să bombardezi trei săptămâni un azil de bătrâni ca să nu te întorci cu bombele acasă. Probabil că le taie din soldă dacă se întorc cu muniția neconsumată. Spre deosebire celelalte superputeri, francezii au o cu totul altă abordare militară. În Africa ultimelor două decenii s-au bazat pe campanii de mici dimensiuni, pe mobilitate, lovituri chirurgicale și unități combinate foarte flexibile. Exact ce nu știu rușii să facă. România nu poate avea o armată gândită pe principii americane sau rusești. Nu avem bugetul sau numerele pentru așa ceva. Franța ne-ar putea arăta cum să depunem minimum de efort pentru maximum de rezultat într-o eventuală confruntare cu Rusia. Asta dacă vreun general doctorand din România ar putea înțelege limba franceză, tacticile sau structura militară franceză. Jeo mapel onor profesior docteor docent Gabrielle Opreaux! Ih bin zăăăă jeneral tare dă tot pă România! Viv la Fransă!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *