Dronele turcești – revelația războiului din Ucraina

Sorin Ardelean

Spectator titra recent cu litere mari ”Turkish drones are transforming the war in Ukraine”. Foarte corect! Dronele turcești au produs o adevărată revelație în acest conflict, demonstrându-și din plin eficacitatea. Sigur că sunt mai puțin versatile decât suratele lor americane. Au însă suficientă autonomie de zbor, acoperă o suprafață decentă și, extrem de important, să nu uităm că acest tip de drone costă doar undeva între 10 și 20% din cât costă una produsă de americani. Adică, în funcție de dotările aferente, cu banii pe o dronă americană îți iei 5 până la 10 drone turcești.

Un raport excelent ce-ți permite lejer să compensezi prin număr mai toate celelalte minusuri pe care le au față de dronele americane. O altă mare revelație adusă de drona turcească constă în faptul că acestea sparg un cvasi-monopol, demonstrând că pot fi construite echipamente eficiente în domeniu folosind tehnică hardware și software mai puțin sofisticată, dar mai ales mai puțin exclusivistă, comparativ desigur cu suratele lor americane.

Iată deci că pot fi construite echipamente redutabile, eficiente, cu tehnică mai puțin exclusivistă și deci mai larg disponibilă pe piață. Ceea ce da, încurcă rău, mai ales dacă ai suficiente cunoștințe și o școală de aero-modelaj cât de cât decentă, pentru că oricine posedă așa ceva se poate apuca acum să-și conceapă relativ ușor propriul model de dronă, încurcând grav nu numai planurile departamentului de vânzări al celor de peste pod, dar și tacticile aplicabile pe câmpul de luptă în conflictele de tip convențional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *