Acum se înțelege mai bine BREXIT-ul

Victor Nichituș

Este clar că războiul se apropie de o fază de înghețare a lui. Asta vrea să sugereze declarația de ieri a negociatorul-șef al Ucrainei, David Arahamia, potrivit căreia Federația Rusă a acceptat verbal propunerile Ucrainei pentru pace. Nici un oficial rus nu s-a opus acestei declarații ceea ce înseamnă că decidenților ruși le convine situația existentă în acest moment pe teren. Altfel ar fi avut până acum o reacție mediatică.

Există toate semnele că ne îndreptăm încet și sigur către o altă geografie strategică pe continentul european și în lume. Vizitele dese la Chișinău ale decidenților politicilor externe ale unor state din UE arată că politicienii moldoveni sunt la curent cu ceea ce se întâmplă.

Plata în ruble pentru gazul rusesc, dacă va fi acceptată de către statele din UE, va fi o confirmare a Noii Ordini Mondiale care urmează războiului din Ucraina.

În Ungaria și Serbia, țări în care au loc astăzi alegeri parlamentare se pare că vor câștiga alegerile partide politice suveraniste.

E răspunsul acestor națiuni la mai vechiul îndemn al lui Trump, America First!

Cele două state, care sunt socotite prietenoase de către Moscova, nu au impus sancțiunii economice la adresa Federației Ruse. Se pare că, împreună cu Turcia, cele două țări, vor privi nevinovate către Bruxelles, vor plăti gazul cu ruble și vor înclina pe continentul european, balanța în favoarea suveraniștilor.

Contextul politic european existent în prezent explică mai clar Brexit-ul . Cuplată de mai mult timp la verișorii de peste Ocean, Marea Britanie a intuit din timp slăbiciunile economice cu care se va confrunta Uniunea Europeană și a părăsit-o.

Războiul din Ucraina a devenit hârtia de turnesol care arată ce se joacă cu adevărat pe continent: slăbirea economică a Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *