Nimic despre Dan Mihalache

March 24, 2017

Unul dintre subiectele de top dezbătute ieri pe larg în termeni de pro și contra a fost demersul “aventuros”  al tinerei jurnaliste Maia Bondici de realizare a unui interviu cu ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache. Demers povestit chiar de către aceasta pe contul de FB și preluat integral de numeroase site-uri și publicații. Pentru cine a ratat povestea, o poate citi aici.

Dintre curentele de opinie vehiculate, le-am dat deoparte tocmai pe acelea care îl acuzau drastic și direct pe somnorosul fost șef al Administrației Prezidențiale,  promovat diplomat într-una din capitalele de top ale Europei din rațiuni care scapă oricărei încercări de evaluare pe criterii de competența. De ce tocmai pe acelea ? Pentru că nu domnul respectiv e important aici. Dan Mihalache e nimeni, fără susținerea politică și, atenție, mediatică. Nu e vreun șef de stat din G7, nici vreun câștigător de Nobel pentru Pace și nici vreun diplomat de calibru în mâinile căruia stă soarta Orientului Mijlociu. Dan Mihalache nu e nici măcar un OM.

După aproape două decenii de presă, asumându-mi solidaritatea subiectivă de care aș putea fi acuzată, pot certifica faptul că ambasadorul României la Londra nu este doar un accident nefericit al politicii și diplomației românești. Deoarece, privind în urmă, la vremea când subsemnata era, de asemenea, o jurnalistă începătoare, mărturisesc că între acest ambasador și directorul unei mari întreprinderi abia privatizate nu e nicio diferență. Între timp am regăsit acest personaj în diverse domenii, la diferite niveluri ierarhice. Adică aproape douăzeci de ani în care n-am fost capabili să evoluăm prea mult. Ba am pierdut ca națiune și cei șapte ani de acasă.

Dan Mihalache nu e o persoană. Este un tipar și un simptom al societății în care trăim. Un tipar de gândire și comportament al unei părți importante din rândul “elitelor” parvenite la vârful societății acestei țări în ultimele aproape trei decenii. Un tipar care nu are nimic în comun cu valorile asociate în mod tradițional conceptului de lider. Mentalități de șef de colhoz ajuns “tartor” peste raion. Un simptom al unei societăți bolnave de iluzii, ipocrizie și mediocritate. Viziune zero. Empatie zero. Solidaritate zero.

Dan Mihalache e un nume generic pentru sinecurile de partid. Sau prezidențiale. Și nu sunt puțini beneficiarii acestora. Sau e un mod în care se definește oportunismul de tip transpartinic. E invizibil precum un virus, dar contagios, din păcate.

Sunt perfect conștientă că suntem departe de a ne face bine. Dar orice pas înainte e un câștig. Drept pentru care: Domnule ministru Meleșcanu, faceți un gest patriotic și implicit un bine diplomației și societății românești !  Scăpați-ne măcar de (un) Dan Mihalache!

Gabriela Ioniță

One response to “Nimic despre Dan Mihalache”

  1. Tudor says:

    Stii.. totusi domnisoara Maia e cam plangareata pentru un jurnalist.

    S.a dus sa faca un interviu si acum ne povesteste filmul. Ca ala de la popcorn s.a uitat urat..ca nu era hartie la wc si ca casiera nu i.a zambit.

    Pai asa se face jurnalism? E…simpatica dar daca as fi proprietar de trust media n.as angaja.o . Sincer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new