Noi tensiuni în regiunea Kashmir. Pakistanul și India – acuzații reciproce la ONU

September 22, 2016

Prim-ministrul pakistanez Nawaz Sharif a acuzat recent India că pune condiții inacceptabile pentru conturarea unui dialog constructiv cu Pakistanul și a declarat că ignorarea cu bună știință de către liderii comunității internaționale a pericolului generat de creșterea tensiunilor în Asia de Sud, pun în pericol securitatea globală, făcând trimitere la capacitățile nucleare ale Indiei.

Luând cuvântul în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite desfășurate la New York, Sharif a declarat că Pakistanul ”nu poate sub nicio formă ignora înarmarea fără precedent a Indiei” și ”va lua toate măsurile necesare pentru a menține o descurajare credibilă”.

De menționat că, la finele săptămânii trecute, India a acuzat public Pakistanul că se face vinovat de un atac mortal asupra unei baze militare din regiunea Kashmir, atac în care 18 soldați au fost uciși. Ca urmare a acestui incident, India susține că are dreptul să reacționeze și că o va face atunci când și unde va considera de cuviință, poziție de altfel sugerată și în cadrul reuniunii ONU.

În replică, Pakistanul a respins acuzațiile și, ”așa cum reiese din cauzele care au fost investigate în mod corespunzător de autorități”, a acuzat la rândul său India de culpă pentru producerea incidentului.

În fața celor peste 150 de lideri din întreaga lume reuniți la Cartierul general al ONU, Sharif a declarat că Pakistanul a vrut mereu să conviețuiască în pace cu India și a oferit în mod repetat soluții pentru dialogul diplomatic. “Dar, India a prezentat condiții prealabile inacceptabile într-un dialog” a spus el. “Discuțiile sunt în interesul ambelor țări. Ele sunt esențiale pentru a rezolva diferendele noastre, în special disputa privind statutul regiunilor Jammu și Kashmir, precum și de a evita orice pericol de escaladare a tensiunilor” a mai precizat Sharif.De cealaltă parte, India s-a declarat deschisă unui dialog și cooperării privind lupta anti-teroristă, dar a respins apriori orice posibilă discuție cu privire la regiunea Kashmir.

Șeful executivului de la Islamabad a reiterat un apel către Organizația Națiunilor Unite și comunitatea internațională să investigheze atrocitățile comise de către forțele de securitate indiene din Kashmir. “Comunitatea internațională ignoră pericolele de tensiuni în creștere în Asia de Sud, și o face pe riscul său”, a spus Nawaz Sharif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new