Nord Stream AG – două noi linii de gazoduct spre Europa

October 9, 2012

Acţionarii consorţiului Nord Stream au aprobat, luni, derularea unui studiu de fezabilitate cu privire la construirea a două noi linii, cea de-a treia şi a patra, pentru exportul de gaze naturale din Rusia spre Europa, a anunţat compania într-un comunicat.

Acţionarii au adoptat o rezoluţie potrivit căreia o nouă companie, care va fi înfiinţată în al doilea trimestru al anului următor, va fi însărcinată cu dezvoltarea acestui proiect.

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a precizat că un memorandum de înţelegere cu privire la noile linii ale Nord Stream va fi semnat pînă la finele acestui an. “Construcţia celei de a treia şi a patra linii a fost acceptată ca fiind viabilă din punct de vedere economic şi tehnic”, a declarat Miller, la ceremonia de deschidere a celei de a doua linii a conductei Nord Stream.

Prima linie a Nord Stream AG a început să funcţioneze în luna noiembrie a anului trecut. Luni, grupul Gazprom a lansat în exploatare cea de-a doua linie paralelă a acestei conducte care face legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania) via Marea Baltică. Odată cu deschiderea celei de-a doua linii, capacitatea anuală de transport a Nord Stream va creşte la 55 miliarde metri cubi.

Gazprom deţine 51% din acţiunile consorţiului Nord Stream, în timp ce companiile germane Wintershall şi E.ON AG au fiecare o participaţie de 15,5%, iar societatea olandeză Gasunie şi cea franceză GDF Suez SA deţin la rîndul lor un pachet de 9%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new