Norvegia comemorează victimele atacurilor extremiste de pe 22 iulie 2011

July 22, 2014

Norvegia va continua “să lupte pentru deschidere, toleranță și diversitate”, a declarat premierul Erna Solberg marți, la Oslo, în cadrul unei ceremonii organizate pentru a marca împlinirea a trei ani de la dublul atac de la 22 iulie 2011 al extremistului Anders Behring Breivik, soldat cu 77 de morți, relatează DPA.

În cadrul ceremoniei a fost depusă o coroană de flori în fața clădirii guvernamentale vizate de primul dintre cele două atacuri ale lui Breivik și s-a păstrat un moment de reculegere. În mai, guvernul a decis să reabiliteze imobilul și nu să-l demoleze, întrucât o astfel de decizie ar fi putut fi interpretată ca o victorie a atacatorului.

“Responsabilitatea pentru tragedia de la 22 iulie este numai a atacatorului”, a spus PM norvegian într-un scurt discurs,  citată de agențiile internaționale de știri. “Extremismul violent nu este niciodată scuzabil. Dar trebuie să facem tot ce putem pentru a-l preveni”, a adăugat Erna Solberg. ”Încrederea reciprocă pe care o împărtășim în Norvegia este bunul nostru cel mai de preț”, a mai spus premierul norvegian.

De asemenea, potrivit Agerpres, Erna Solberg i-a adus un omagiu fostului premier Jens Stoltenberg, elogiind ‘leadership’-ul de care a dat dovadă după atacurile devastatoare. Erna Solberg, lideră a Partidului Conservator, și-a început mandatul în fruntea guvernului anul trecut, și este pentru prima dată când supervizează ceremoniile oficiale.

Eskil Pedersen, organizației de tineret a Partidului Laburist, a menționat cu acest prilej că este important să se dea dovadă de vigilență în privința tendințelor rasiste din societate.

Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare în august 2012 pentru atentatul cu bombă de la sediul guvernului, soldat cu opt morți, și atacul de pe o insulă unde Partidul Laburist organiza o tabără politică pentru tineri, soldat cu 69 de morți. Acestea au fost cele mai grave acte de violență din Norvegia de la Al Doilea Război Mondial, notează DPA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new